The Project Gutenberg eBook ofBeginselen der dierkunde

The Project Gutenberg eBook ofBeginselen der dierkundeThis ebook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this ebook or online atwww.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.Title: Beginselen der dierkundeAuthor: J. Ritzema BosRelease date: February 17, 2010 [eBook #31310]Most recently updated: January 9, 2023Language: DutchCredits: Produced by the Online Distributed Proofreading Team athttp://www.pgdp.net/*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK BEGINSELEN DER DIERKUNDE ***

This ebook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this ebook or online atwww.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.

Title: Beginselen der dierkundeAuthor: J. Ritzema BosRelease date: February 17, 2010 [eBook #31310]Most recently updated: January 9, 2023Language: DutchCredits: Produced by the Online Distributed Proofreading Team athttp://www.pgdp.net/

Title: Beginselen der dierkunde

Author: J. Ritzema Bos

Author: J. Ritzema Bos

Release date: February 17, 2010 [eBook #31310]Most recently updated: January 9, 2023

Language: Dutch

Credits: Produced by the Online Distributed Proofreading Team athttp://www.pgdp.net/

*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK BEGINSELEN DER DIERKUNDE ***

Oorspronkelijke titelpagina.Beginselen der Dierkunde.GeïllustreerdeLand- en Tuinbouwbibliotheek,Onder redactie vanF. B. Löhnis, Prof. Dr. J. Ritzema Bos, P. van Hoek en Leonard A. Springer.Dierkunde,DoorProf. Dr. J. Ritzema Bos.Tweede druk.Te Groningen bij J. B. Wolters, 1902.Oorspronkelijke titelpagina.BeginselenderDierkunde,DoorProf. Dr. J. Ritzema Bos,Directeur van het Phytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten te Amsterdam.Tweede druk.Te Groningen bij J. B. Wolters, 1902.Stoomdrukkerij van J. B. Wolters.Voorbericht van den eersten druk.Dit deeltje geeft een zeer beknopt overzicht van het geheele dierenrijk; het behandelt slechts dieklasseniets uitvoeriger, welke voor den landbouwer van belang zijn, dat zijn trouwens dezelfde klassen, welke gewoonlijk ook niet-landbouwers het meest interesseeren (zoogdieren, vogels, insekten). Ik vertrouw dat mijn werkje ook aan Uitgebreid-lagere en aan sommige Middelbare Scholen te gebruiken zal zijn, hoewel ik bij de samenstelling ervan in de eerste plaats de lagere takken van het Landbouwonderwijs op het oog had. Natuurlijk kan dit boekje aan Wintercursussen niet geheel worden doorgewerkt; den onderwijzer, die het mocht willen gebruiken, blijve de keus van wat hij wil behandelen. De belangrijkste schadelijke dieren worden in deze “Beginselen der Dierkunde” slechts genoemd; zij zullen in een afzonderlijk boekje nader worden behandeld. De leer van de levensverrichtingen der dieren vindt, te gelijk met die der planten, in een ander deeltje eene uitvoeriger bespreking.Wageningen, October 1894.J. Ritzema Bos.Voorbericht van den tweeden druk.Bij de bewerking van den tweeden druk heb ik uit dit deeltje enkele onderwerpen weggelaten, die meer eigenaardig thuis behooren in het deeltje overden bouw en het leven der dieren, in ’t bijzonder der huisdieren,welk deeltje in het volgende jaar zal verschijnen. Daarentegen is iets nader uitgeweid over de levensgeschiedenis van onderscheiden diersoorten, en is het aantal afbeeldingen aanzienlijk uitgebreid. Het komt mij voor dat door de aangebrachte wijzigingen het boekje in bruikbaarheid is toegenomen, zoowel met het oog op het Landbouwonderwijs als met het oog op het onderwijs aan gewone Uitgebreid-lagere en Middelbare scholen.Amsterdam, September, 1901.J. Ritzema Bos.Inhoud.Blz.I.Beknopt overzicht van den bouw en de levensverrichtingen van het dier1–29II.Rangschikking en benoeming der dieren29–32III.Overzicht van de verschillende groepen van het dierenrijk32I.Gewervelde Dieren32I.Zoogdieren43–86II.Vogels86–119III.Kruipende dieren119–122IV.Amphibiën122–126V.Visschen126–127II.Gelede Dieren127–130I.Insekten130–167II.Duizendpootachtigen167III.Spinachtigen167–169IV.Schaaldieren169III.Wormen169–177IV.Weekdieren177–180V.Stekelhuidigen180VI.Holtedieren181VII.Protozoën182

Oorspronkelijke titelpagina.

Oorspronkelijke titelpagina.

Beginselen der Dierkunde.

Beginselen der Dierkunde.

GeïllustreerdeLand- en Tuinbouwbibliotheek,Onder redactie vanF. B. Löhnis, Prof. Dr. J. Ritzema Bos, P. van Hoek en Leonard A. Springer.Dierkunde,DoorProf. Dr. J. Ritzema Bos.Tweede druk.Te Groningen bij J. B. Wolters, 1902.

GeïllustreerdeLand- en Tuinbouwbibliotheek,

GeïllustreerdeLand- en Tuinbouwbibliotheek,

Onder redactie vanF. B. Löhnis, Prof. Dr. J. Ritzema Bos, P. van Hoek en Leonard A. Springer.

Dierkunde,

Dierkunde,

DoorProf. Dr. J. Ritzema Bos.

Tweede druk.Te Groningen bij J. B. Wolters, 1902.

Oorspronkelijke titelpagina.

Oorspronkelijke titelpagina.

BeginselenderDierkunde,DoorProf. Dr. J. Ritzema Bos,Directeur van het Phytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten te Amsterdam.Tweede druk.Te Groningen bij J. B. Wolters, 1902.

BeginselenderDierkunde,

BeginselenderDierkunde,

DoorProf. Dr. J. Ritzema Bos,Directeur van het Phytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten te Amsterdam.

Tweede druk.Te Groningen bij J. B. Wolters, 1902.

Stoomdrukkerij van J. B. Wolters.

Stoomdrukkerij van J. B. Wolters.

Voorbericht van den eersten druk.Dit deeltje geeft een zeer beknopt overzicht van het geheele dierenrijk; het behandelt slechts dieklasseniets uitvoeriger, welke voor den landbouwer van belang zijn, dat zijn trouwens dezelfde klassen, welke gewoonlijk ook niet-landbouwers het meest interesseeren (zoogdieren, vogels, insekten). Ik vertrouw dat mijn werkje ook aan Uitgebreid-lagere en aan sommige Middelbare Scholen te gebruiken zal zijn, hoewel ik bij de samenstelling ervan in de eerste plaats de lagere takken van het Landbouwonderwijs op het oog had. Natuurlijk kan dit boekje aan Wintercursussen niet geheel worden doorgewerkt; den onderwijzer, die het mocht willen gebruiken, blijve de keus van wat hij wil behandelen. De belangrijkste schadelijke dieren worden in deze “Beginselen der Dierkunde” slechts genoemd; zij zullen in een afzonderlijk boekje nader worden behandeld. De leer van de levensverrichtingen der dieren vindt, te gelijk met die der planten, in een ander deeltje eene uitvoeriger bespreking.Wageningen, October 1894.J. Ritzema Bos.Voorbericht van den tweeden druk.Bij de bewerking van den tweeden druk heb ik uit dit deeltje enkele onderwerpen weggelaten, die meer eigenaardig thuis behooren in het deeltje overden bouw en het leven der dieren, in ’t bijzonder der huisdieren,welk deeltje in het volgende jaar zal verschijnen. Daarentegen is iets nader uitgeweid over de levensgeschiedenis van onderscheiden diersoorten, en is het aantal afbeeldingen aanzienlijk uitgebreid. Het komt mij voor dat door de aangebrachte wijzigingen het boekje in bruikbaarheid is toegenomen, zoowel met het oog op het Landbouwonderwijs als met het oog op het onderwijs aan gewone Uitgebreid-lagere en Middelbare scholen.Amsterdam, September, 1901.J. Ritzema Bos.

Dit deeltje geeft een zeer beknopt overzicht van het geheele dierenrijk; het behandelt slechts dieklasseniets uitvoeriger, welke voor den landbouwer van belang zijn, dat zijn trouwens dezelfde klassen, welke gewoonlijk ook niet-landbouwers het meest interesseeren (zoogdieren, vogels, insekten). Ik vertrouw dat mijn werkje ook aan Uitgebreid-lagere en aan sommige Middelbare Scholen te gebruiken zal zijn, hoewel ik bij de samenstelling ervan in de eerste plaats de lagere takken van het Landbouwonderwijs op het oog had. Natuurlijk kan dit boekje aan Wintercursussen niet geheel worden doorgewerkt; den onderwijzer, die het mocht willen gebruiken, blijve de keus van wat hij wil behandelen. De belangrijkste schadelijke dieren worden in deze “Beginselen der Dierkunde” slechts genoemd; zij zullen in een afzonderlijk boekje nader worden behandeld. De leer van de levensverrichtingen der dieren vindt, te gelijk met die der planten, in een ander deeltje eene uitvoeriger bespreking.

Wageningen, October 1894.

J. Ritzema Bos.

Voorbericht van den tweeden druk.Bij de bewerking van den tweeden druk heb ik uit dit deeltje enkele onderwerpen weggelaten, die meer eigenaardig thuis behooren in het deeltje overden bouw en het leven der dieren, in ’t bijzonder der huisdieren,welk deeltje in het volgende jaar zal verschijnen. Daarentegen is iets nader uitgeweid over de levensgeschiedenis van onderscheiden diersoorten, en is het aantal afbeeldingen aanzienlijk uitgebreid. Het komt mij voor dat door de aangebrachte wijzigingen het boekje in bruikbaarheid is toegenomen, zoowel met het oog op het Landbouwonderwijs als met het oog op het onderwijs aan gewone Uitgebreid-lagere en Middelbare scholen.Amsterdam, September, 1901.J. Ritzema Bos.

Bij de bewerking van den tweeden druk heb ik uit dit deeltje enkele onderwerpen weggelaten, die meer eigenaardig thuis behooren in het deeltje overden bouw en het leven der dieren, in ’t bijzonder der huisdieren,welk deeltje in het volgende jaar zal verschijnen. Daarentegen is iets nader uitgeweid over de levensgeschiedenis van onderscheiden diersoorten, en is het aantal afbeeldingen aanzienlijk uitgebreid. Het komt mij voor dat door de aangebrachte wijzigingen het boekje in bruikbaarheid is toegenomen, zoowel met het oog op het Landbouwonderwijs als met het oog op het onderwijs aan gewone Uitgebreid-lagere en Middelbare scholen.

Amsterdam, September, 1901.

J. Ritzema Bos.

Inhoud.Blz.I.Beknopt overzicht van den bouw en de levensverrichtingen van het dier1–29II.Rangschikking en benoeming der dieren29–32III.Overzicht van de verschillende groepen van het dierenrijk32I.Gewervelde Dieren32I.Zoogdieren43–86II.Vogels86–119III.Kruipende dieren119–122IV.Amphibiën122–126V.Visschen126–127II.Gelede Dieren127–130I.Insekten130–167II.Duizendpootachtigen167III.Spinachtigen167–169IV.Schaaldieren169III.Wormen169–177IV.Weekdieren177–180V.Stekelhuidigen180VI.Holtedieren181VII.Protozoën182


Back to IndexNext