The Project Gutenberg eBook ofMurtovarkaus; Roinilan talossaThis ebook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this ebook or online atwww.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.Title: Murtovarkaus; Roinilan talossaAuthor: Minna CanthRelease date: August 12, 2004 [eBook #13164]Most recently updated: December 18, 2020Language: FinnishCredits: Produced by Tapio Riikonen*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK MURTOVARKAUS; ROINILAN TALOSSA ***
This ebook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this ebook or online atwww.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.
Title: Murtovarkaus; Roinilan talossaAuthor: Minna CanthRelease date: August 12, 2004 [eBook #13164]Most recently updated: December 18, 2020Language: FinnishCredits: Produced by Tapio Riikonen
Title: Murtovarkaus; Roinilan talossa
Author: Minna Canth
Author: Minna Canth
Release date: August 12, 2004 [eBook #13164]Most recently updated: December 18, 2020
Language: Finnish
Credits: Produced by Tapio Riikonen
*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK MURTOVARKAUS; ROINILAN TALOSSA ***
Produced by Tapio Riikonen
Kirj.
Minna Canth
1917 (1883-1885).
Näytelmä viidessä kuvauksessa
UKONNIEMI, | talonisäntiä.PELTOLA, |NIILO, Peltolan poika.LOVIISA, Ukonniemen tytär.AHOLAN ANTTI, torppari.MARIA, hänen vaimonsa.HELENA, heidän tyttärensä.HOPPULAINEN, itsellismies.PENTTULA, noita.MATTI, |EERO, |KALLE, | kylän nuorisoa.KIRSTI, |LIISA, |VAPPU, |ERÄS VANHA TALONPOIKA.PITÄJÄN VANGINKULJETTAJA.KYLÄLÄISIÄ.
(Aukeahko paikka honkametsässä. Perällä näkyy järvi, jonka vasemmalla puolen niemi korkeine kukkuloineen pistää esiin. Juhannusaatto. Kylän nuoriso huvitteleiksen iloisella tanssilla. Laulu alkaa jo ennen esiripun nostettua.)
"Rosvo, rosvo olit sä.Kun varastit mun ystävän;Minä luulen,Fralla laa,Minä luulen,Fralla laa,Minä luulen,Fralla lalla, fralla lalla laa!"
"Enpä tiennyt syytä siihen,Miksis minun hylkäsit;Minä luulen,Fralla laa.Minä luulen,Fralla laa,Minä luulen,Fralla lalla, fralla lalla laa!"
(Peltola ja Ukonniemi tulevat oikealta. Nuoret taukoavat tanssista.)
PELTOLA. Hei vaan. Johan täällä ilo on korkeimmillaan. Hyvää iltaa ja hauskaa juhlaa, te nuoret! No, ovatko tyttäret jo ottaneet selkoa siitä, jos ennen ensi Juhannusta sulhasia saavat?
KIRSTI. Hyh, johan nyt!
VAPPU. Mitäpä me niistä tiedoista!
MATTI. Vai mitäpä me niistä tiedoista! Kas vaan, kuinka ovat olevinaan. Niinkuin ei sitä muka tiedettäisi, että he joka ikinen jo ovat käyneet ruista sitomassa tänä iltana.
LOVIISA (ylpeästi). Minä en ainakaan ole käynyt.
VAPPU. Tuo Matti on senlainen ilkiö. Aina hän meitä väijyy.
MATTI. Hi, hi, hi, joko pisti vihaksesi, Vappu? Muistatko, kuinka sun jaKirstin kävi viime vuonna Juhannusyönä?
VAPPU. Ole vaiti!
POJAT. Kerro, Matti, kerro!
PELTOLA (on istunut kivelle näyttämön oikealla puolen). Olisipa tuota hauska kuulla, he, he, he (tarjoo tupakkaa Ukonniemelle).
MATTI. Ha, ha, ha, en elämässäni ole nauranut niin paljon kuin sinä yönä. Muistatkos, Kalle?
KALLE. Kyllä muistan.
POJAT. No, kerrohan jo!
VAPPU. Jos vaan kerrot, Matti, en sinuun ikänäni lepy.
MATTI. Mutta kas, kun nyt kerron kiusallasikin. Me olimme Kallen kanssa piiloutuneet pensaan taakse likellä maantien risteystä, Kuusiston kohdalla. Puoliyön aikaan tulevat nämä hiipien ja arkoina polkutietä ja vilkaisevat vähän väliä oikeaan ja vasempaan. Paidat heillä oli hampaissa ja pitkät varsiluudat käsissä; eikä heillä muuta ruumiin verhoa ollut kuin valkoiset, hirmuisen suuret lakanat, jotka olivat ympärilleen kietoneet.
MIEHET (nauravat). Kuinka sitten kävi?
VAPPU. Noita valheita viitsitte kuunnella.
MATTI. Valheita? Sano, Kalle, eikö ole totta?
KALLE. Totta on joka sana.
VAPPU. Sinä olet juuri yhdenlainen kuin Mattikin.
KALLE. No sen tiedät! Me olemme yhtä maata kuin maalarin housut.
KIRSTI. Tuppurainen Tappuraisella takausmiehenä.
POJAT. Kuinkas sitten kävi, Matti? Kerro sinä vaan äläkä välitä tyttöjen suuttumisesta.
MATTI. Niin, minkäs sille taidan minä. Totuus ei pala tulessakaan.
POJAT. Ei tulessakaan. No, annahan jo kuulla loppua.
MATTI. He tietysti eivät meitä hoksanneet, vaan alkoivat laasta risteyksessä, jotta pöly sakeana tuoksui heidän ympärillään. Ja niin kiivaat he olivat siinä toimessa, etteivät ollenkaan kuulleet askeleitamme, ennenkuin olimme aivan heidän takanaan, ha, ha, ha. Voi armotonta, kuinka tytöt silloin parkaisivat, pudottivat samalla paidat hampaistaan ja luudat käsistään maantielle ja hiippasivat pakoon, minkä ennättivät. Ei silloin liha painanut, kun luut luistivat, ha, ha, ha.
EERO. Ha, ha, ha, kai te vähän hämmästyitte, Vappu? Ha, ha, ha!
VAPPU. Hyh, vielä vähän! Mitä huolimme me senlaisista kuin Matti jaKalle. Eikös niin, Kirsti?
KIRSTI. Niin kyllä. Kaks' me tuonlaisista—miksi sanoisin heitä?
VAPPU. Sano nallikoiksi.
KIRSTI. Kaks' me tuonlaisista pojan nallikoista.
MATTI. Kuule pohjaa! Ei uskoisi noita tyttöjä, minkälaisia he ovat.Nallikan nimen nyt saimme siitä jutusta. Mitäs arvelet, Kalle?
KALLE. Kärsiä täytyy.
LIISA. Mutta eipä tiennyt kukaan meitä väijyä, kun Annan kanssa maakivellä seisoimme.
TYTÖT. Kuulitteko sitte mitään?
LIISA. Kuulimme hyvinkin.
TYTÖT. Mitä te kuulitte? Kerro, Liisa hyvä!
LIISA. Kun ensinnäkin kolmasti kolahti, juuri kuin olisi joku lyönyt kahta lautaa yhteen ja vähän ajan päästä alkoi metsästä kuulua kärryjen rätinää.
POJAT. Maantieltä se mahtoi kuulua.
LIISA. Eipä kuin metsästä. Eikä se liikkunut edes ei taakse, vaan pysyi aina samalla paikalla.
EERO. Ja kauanko sitä kesti?
LIISA. Kai sitä olisi kestänyt kuinka kauan hyvänsä, ellemme olisi säikähdyksestä siunanneet, jolloin kolina heti taukosi, ja mekös juosta vilistimme kotia, että olimme henkemme menettää.
EERO. Voi, taivasten tekijä, mimmoisia pelkuria nuo tytöt ovat. Minä teidän sijassanne olisin heti lähtenyt astumaan ääntä kohden ja ottanut likemmin selkoa kummituksesta.
(Kulissien takaa kuuluu viulunsoittoa.)
KAIKKI. Kuulkaa! Hoppulainen siellä tulee viuluinensa (katsovat vasempaan).
HOPPULAINEN (tulee laulaen, soittaen ja tanssien).
"Vanhan Loikan kirjat ovat pöydällä leviällä,Eron annan vanhalle Loikalle mielellä keviällä."
"Vanha Loikka luuli minulle tiliä tekevänsä.Ei hän tiennyt tilin päiviä itse näkevänsä."
KAIKKI (nauraen). Hei, Hoppulainen, terve mieheen!
HOPPULAINEN (taukoamatta tanssista). Olkoon menneeksi!
"Vanhan Loikan haudan kaivan tervaskannon juureen,Kaivan vähän syvemmälle! löydän sieltä uuden."
PELTOLA (nauraen). Sitä miestä vaan ei huolet paina. No, mitäsHoppulaiselle muuta kuuluu?
HOPPULAINEN (lakkaa tanssimasta). A kuin nyt Aunukses kuuluu? A kurjaa kuin kuuluu. A kirkki kuin paloi. Ka minkäs te jumalat joutui? Ka isoot jumalat kiipesit puuhun, ka pienet tallattiin loaks, ka vietiin niit Moskovaasenkin kymmenen hevoskuormaa.
PELTOLA. Taisit olla kyydissä?
HOPPULAINEN. Ka en ollut. Eihän ole Heikillä hevosta, millä kyytiä tekee. (Tanssii taaskin ja laulaa.)
"Vanhan Loikan, riivatun, minä tervaksissa keitän,Uuden Loikan, siunatun, minä silkkitakilla peitän."
(Lakkaa laulamasta ja katsoo tyttöihin, jotka hänelle nauravat.)Hei,—onhan täällä, näemmä, väkeä enemmän kuin helluntain epistolassa.Ovatko nuo tytöt kaikki tästä kylästä?
EERO. Katso tarkkaan että näet.
HOPPULAINEN. Mikäpä niitä poskistaan tuntee, sanoi Erkkilä sikojaan. Taitaa vaan olla yksi Huittisten mukula, toinen Loimaan vasikka, kolmas Viaporin värintyöri, neljäs Vesilahdesta kotoisin.
NIILO. Mutta eiköhän olisi jo aika kokkoa laittaa?
EERO. Olisipa hyvinkin. Mihinkä se vaan laitettaisiin?
PELTOLA. Tuolta vuorelta se parhaiten loistaisi.
KAIKKI. Varmaankin. Sinne se pitää laittaa.
HOPPULAINEN. No, kommen hiit, konkkapolvet. Pelimanni käy edellä ja soittaa marssia, muut astuvat jäljessä, mutta hyvässä järjestyksessä, ettette mene sekaisin kuin Lonkan lapset.
PELTOLA. Kerätkää te nuoret sinne aineet valmiiksi, kyllä mekin täältä tulemme siksi kuin kokko palamaan pannaan.
HOPPULAINEN. Uls ja mars', sanoi Siukko poikiaan. (Soittaa marssia ja menee edellä vasempaan; laulaen seuraavat häntä kaikki muut paitsi Ukonniemi ja Peltola.)
PELTOLA (hetkisen äänettömyyden jälkeen). Kyllä nyt onkin kaunis ilta.
UKONNIEMI. On tottakin. Poutaa ja lämmintä on Jumala näinä aikoina antanut yltäkyllin. Touot vaan alkavat sadetta kaivata.
PELTOLA. Ei pikkuinen sade pahaa tekisi. Minä pelkäsin tänä kevännä myöhästyneeni kylvön kanssa, mutta jos näin pitää päälle, ei mitään vaaraa ole. Vai kuinka luulee naapuri?
UKONNIEMI. Ei myöhästymisestä puhettakaan tänlakena kesänä. Naapurilla kuuluu olevan kahdeksan tynnyriä ohraa kylvössä tänä vuonna?
PELTOLA. Kahdeksan tynnyriä ohraa, kuusi tynnyriä ruista ja viisitoista tynnyriä kauraa. Ja sen tohdin sanoa myös, että maa on hyvässä voimassa.
UKONNIEMI. Mainiot ovat peltonne. Ei se talo suotta Peltolan nimeä kanna.
PELTOLA. Ja niityt myöskin vetävät vertoja vaikka vielä omillennekin. Tallissani on viisi hevosta ja navetassa ammoo kuusitoista lypsävätä (sytyttää piippuaan; rykii). Kun kerran minusta aika jättää, saa poikani siitä kunnon talon.—Onko naapurilla muuten mitään poikaani vastaan?
UKONNIEMI. Ei suinkaan. Niilo on kelpo nuorukainen, sen kaikki sanovat.
PELTOLA. Ja siinä he ovat oikeassa, sen voin vakuuttaa, niin isä kuin olenkin. Hm——Näettekös, naapuri, nyt on asianlaita, suoraan sanoen, niin, että siitä saakka kun vaimoni kuoli, ovat sisälliset talouden toimet meillä tahtoneet käydä vähän hunningolle. Piikoihin ei ole luottamista, emäntä talossa olla pitää. Sentähden olen vaatinut Niiloa menemään naimaan, mutta poika on, näette, semmoinen pelkuri, ettei hän rohkene panna asiaa toimeen (vaikenee, vetäisee muutamia savuja).
UKONNIEMI. Turhaa ujoutta. Ei suinkaan Niilon rukkasia tarvitse peljätä, pyytäköön ketä tyttöä hyvänsä paikkakunnalta.
PELTOLA. Niinkö luulette, naapuri? Entä jos hän pyytäisi Loviisaa?Antaisitteko hänelle tyttärenne?
UKONNIEMI. Miks'ei,—parempaa vävyä en voisi toivoakaan.
PELTOLA. Oikeinko todella? Annatte siis Loviisan Niilolle emännäksi?
UKONNIEMI. Jos vaan nuoret itse haluavat yhteen mennä, niin (nousee) en minä puolestani ole vastaan.
PELTOLA (nousee myöskin). Vielä tänä iltana täytyy meidän saada asia selville. Mitähän, jos lähtisimme tuonne ylös nyt, arvelen heidän jo kohdakkoin panevan kokon tuleen. Mutta tuossahan tuleekin Niilo, juuri kuin käsketty.
NIILO (tulee vasemmalta). Siellä aikovat jo sytyttää kokkoa. Tahdotteko katsoa sitä täältä, vai tuletteko ennen sinne luokse?
PELTOLA. Kai me sinne tulemme (erikseen Ukonniemelle). Menkää edellä, minä sillä välin puhun täällä pari sanaa Niilolle—ymmärrättehän?
UKONNIEMI. Kyllä—kyllä ymmärrän.
PELTOLA. Ja jos tilaisuutta olisi puhutella Loviisaa siellä erikseen, niin—ymmärrättehän?
UKONNIEMI. Niin—kyllä—kyllä ymmärrän (menee vasempaan).
PELTOLA (pidättää Niiloa, joka aikoo lähteä Ukonniemen jäljessä). Jäähän hetkeksi tänne, minulla on sinulle vähän puhuttavaa.—Onpa sinulla taas syytä minua kiittää poika.
NIILO (vilkkaasti). Aina syntymähetkestäni saakka on minulla joka päivä ollut siihen syytä.
PELTOLA. Niin, niin,—mutta arvaapas, minkä hyvän työn sinulle nyt olen tehnyt.
NIILO. Vaikeampi olisi minun arvata, minkä hyvän työn te olette tekemättä jättänyt, isä.
PELTOLA. En tähän saakka kumminkaan ole morsianta sinulle hankkinut, mutta nyt olen sen tehnyt.
NIILO. Morsianta? Enhän ole pyytänyt teitä, isä, morsianta minulle hankkimaan.
PELTOLA. He, he, he, siitä näet, että minä pyytämättäsikin tiedän parastasi valvoa. Mutta arvaapas, ketä olen sinulle toimittanut.
NIILO. Ettehän vaan Ukonniemen Loviisaa?
PELTOLA. Oikein, juuri häntä minä pyysin. Isä antoi heti suostumuksensa, laita nyt vaan, että tyttökin sinuun suostuu.
NIILO. Sitä varten en kahta tikkua ristiin pane. Ellei suostu, niin olkoon suostumatta, se on minulle juuri yhden tekevä.
PELTOLA. He, mitä nyt? Oletko järjilläsi poika? Loviisa on rikkain ja kaunein tyttö koko paikkakunnalla; mistä luulet paremman saavasi?
NIILO. En välitä paremmasta enkä huonommasta. Pitäisikö minun vasten tahtoani naimaan mennä?
PELTOLA. Sinä vaan suotta ujostelet ja olet sentähden vastahakoinen. Kas, tuolla jo Ukonniemi tulee tyttärineen. Ota nyt iloisempi muoto ja jätä asia minun huostaani.
NIILO. Isä, antakaa olla tuonnemmaksi. Minä en—
PELTOLA. Vaiti, vaiti! (Ukonniemi ja Loviisa tulevat )
PELTOLA. No, naapuri, joko olette puhunut tyttärellenne asiasta, ja mitä hän siihen sanoo?
UKONNIEMI. Annoinhan hänelle vähän vihiä siitä, mutta pyytäköön nytNiilo itse häneltä vastausta.
NIILO. Loviisa—tässä on—en tiedä kuinka selittäisin—tässä on tapahtunut—
PELTOLA. Mitä suotta poikaa kiusaatte,—näettehän, hyvät ystävät, kuinka hän ujostelee.
NIILO. Sanoinhan teille, isä—
PELTOLA. Niin, sanoit tosin ja pyysit minua puhumaan puolestasi. Ja mitäpitkistä jutuista, minä kysyn suoraan ja pyydän suoraa vastausta.Huolitteko, Loviisa, tuosta pojastani ja tahdotteko tulla emännäksiPeltolaan?
LOVIISA. Enpä tiedä, vaikka tulisinkin. Ei sillä, että minulla sulhasista puutetta on, vaikka heitä ottaisin viisi joka sormelle. Kymmenkunnalta makaa tälläkin haavaa kihlat kirstuni pohjalla.
PELTOLA. Sitä en ollenkaan epäile. Mutta koska niitä ette kumminkaan voi kaikkia ottaa, vaan yhteen tyytyä täytyy, niin—päätetään, että tulette Niilolle ja jätätte kaikki muut.
LOVIISA. No, olkoon menneeksi.
PELTOLA. Ja se on niin sanalla sanottu, kuin tinalla tinattu. Tuossa, poika, syleile morsiantasi äläkä yhtään epäile. Toista kuraassia, totta vie, minulla oli ennen, kun äitivainajatasi kosin.
UKONNIEMI (lyö Niiloa olkapäälle). No, onneksi olkoon!
PELTOLA. Niin, samaa minäkin sanon. Ja mennään nyt sitten kokkoa sytyttämään, koska rakkauden tuli jo saatiin palamaan, he, he, he.
(Ukonniemi ja Peltola menevät vasempaan.) (Loviisa katselee hetkisen Niiloa, joka ei ole häntä näkevinäänkään, keikahuttaa sitten ympäri ja menee myöskin vasempaan.)
NIILO. Voi, taivasten tekijä, mihin pulaan se isä minun nyt saattoi. Siinä seisoin kuin tuomittu enkä saanut sen vertaa suunvuoroa, että olisin voinut hillitä ukon liikanaista kosimisintoa. Mutta ei se koira jänistä tuo, joka väkisin metsään viedään. Ja minuako sitten pakotettaisiin naimaan vastoin tahtoani ja vastoin mieltäni. Olenko minä mikään poikanulikka, ettei minulle senlaisissa asioissa sananvaltaa annettaisi. Ei tule, isä hyvä, mitään siitä tuumasta. (Istuu syrjään) Tosin meillä olisi emäntä tarpeen, sillä vaimoväen toimet ovat käyneet päin mäntyä siitä saakka kun äitini kuoli. Niin—täytynee minun vaan naimaan mennä saadakseni emännän taloon. Ei suinkaan siinä muukaan auta. Mutta ensin sietää asiaa harkita, juurta jaksain tuumailla ja punnita, sillä ei ole hoppu hyväksi eikä kiire kunniaksi. Ja sitten tarkastetaan tyttöjä ja katsotaan, kuka niistä on sopiva ja kelvollinen aviopuolisoksi, ystäväksi armaaksi, jonka kanssa tulee jakaa ilon ja murheen päivät ja johon elinkaudekseen sitoutuu, ettei muu kuin kuolema hänestä eroittaa voi—ei muu kuin kuolema——
HELENA (tulee oikealta kantaen vakkasta kädessään). Nyt olen siis täällä jälleen! (Laskee vakan maahan.) Kuuden pitkän vuoden kuluttua saan nähdä armaan kotoni, saan nähdä nämä seudut kaikki, joissa lapsuuteni ihanat päivät vietin, suruttomana kuin taivaan lintunen. Terve, sinä kultainen järvi, joka ennen venhettäni tuudittelit; terve, sinä kukkula, joka annoit mun ihailla maailman avaruutta ja syntymäseutuni kauneutta, ja terve sinä jylhä hongikko, jonka salaista huminaa kesäilloin niin hurmaantuneena kuuntelin! Yhtä kauniisti vihannoitsee tuo nurmi nyt kuin silloinkin, yhtä suloisesti tuoksuvat metsän kukkaset ja yhtä viehättävä on lintujen laulu. Oi, kuinka nyt olen onnellinen, kuinka tämä hetki moninkertaisesti palkitsee kuusivuotisen ikävän ja orjuuden. Isä, äiti,—mun armaat vanhempani! Oletteko voineet aavistaa, kuinka lapsenne näiden pitkien vuosien vieriessä on teitä kaihoen kaivannut, kuinka hän joka ilta levolle mennessään, joka aamu vuoteelta noustessaan on halannut teitä nähdä. Sydämmeni on pakahtua ilosta ja riemusta, kun vihdoinkin tuo kauvan toivottu hetki lähestyy. Mitä sanonevat isä ja äiti, kun äkkiarvaamatta minun edessään näkevät? Lienevätkö he vaan tällähaavaa molemmat kotosalla. (Ottaa vakkansa.) Miksi viivyttelenkin vielä ja menetän aikaa, vaikka tuossa tuokiossa jo voin perille päästä. (Aikoo lähteä, vaan pysähtyy kokkoa nähdessään.) Mikä valkea tuolla leimuaa?—Niin, onhan nyt Juhannusaatto ja kylän nuoriso varmaankin siellä kokkoa polttaa. Malttakaa hetkinen, te lapsuuteni leikkitoverit; kun vanhempiani olen tavannut, käväsen, kenties, teitäkin tervehtimässä. Ah, kun voisin, niin syleillä nyt tahtoisin koko maailmaa!
NIILO (tulee äkkiä esiin). Syleile minua, minua yksin vaan, Helena!
HELENA. Mitä?—Kas, Niilohan se on.
NIILO. Entinen uskollinen leikkitoverisi.
HELENA (laskee jälleen vakkansa maahan). Kuinka voit, Niilo? Olethan kasvanut niin suureksi ja tullut niin—
NIILO. Niin—? Sano pois, miksikä olen tullut mielestäsi?
HELENA. No, et juuri miksikään.
NIILO. Nyt viisastelet. Etkö aikonut sanoa, että minusta on tullut potra poika?
HELENA. Semmoistako luulit tarkoittaneeni? Hui, hai, kaikkea muuta!
NIILO. No, tarkoitit mitä hyvänsä, mutta syleile minua nyt niinkuin lupasit, Helena.
HELENA. Kas, kas, mikä velikulta sinä olet, koska olisin semmoista luvannut?
NIILO. Äsken juuri sen teit. Kuulunhan minäkin maailmaan, tiedämmä.
HELENA. Luultavasti; mutta en sinua sittenkään aio syliini ottaa, älä luulekaan.
NIILO (lähestyy Helenaa). Sallinethan kumminkin minun syleillä sinua.
HELENA. Ei käy laatuun, Niilo hyvä. Emme ole enää lapsia.
NIILO. Noin ylpeäksi en olisi sinua luullut, Helena.
HELENA. Ylpeä en ole; mutta tiedäthän, Niilo, ettei nuoren miehen sovi nuorta tyttöä syleillä—muulloin—kun—
NIILO. Kun?—Kun hän sitä tyttöä rakastaa, eikö niin?
HELENA. No niin,—ja kun myöskin—
NIILO. Ja kun myöskin tyttö häntä rakastaa?
HELENA. Aivan niin, taikka ehkä oikeammin: kun he aikovat avioliittoon mennä.
NIILO. Helena!
HELENA. Niilo!
NIILO. Rakastatko minua, Helena?
HELENA. Sinä veitikka. Kuka olisi luullut sinusta tuollaisen pilkkakirveen tulevan?
NIILO. Ei se ole pilkkaa, Helena, vaan täyttä totta. Rakastimmehan jo lapsinakin toisiamme ja olimme aina yksistä puolin, kun parvessa riita syntyi. Ja muistatko, Helena, kuinka tuon järven rannalla päiväkaudet aina leikkiä löimme?
HELENA. Vallan hyvin sen muistan ja muistanpa vielä senkin, kun sinä minua lukemaan opetit.
NIILO. Siihenkin aikaan sinä jo mielestäni olit sievin kaikista tytöistä. Et usko, kuinka ikävältä tuntui, kun sinun täytyi lähteä palvelusta hakemaan tuona kauheana nälkävuonna, kuusi ajastaikaa sitten. Kaiketi olet sinä saanut paljon kovaa kokea palveluksessa ollessasi?
HELENA. No, aina vähin; mutta kyllä se kaikki on hyväksi ollut.
NIILO. Mutta nyt juohtuu mieleeni eräs asia. Etkö muista, Helena, että sinä olitkin morsiameni jo ennenkuin kaupunkiin lähditkään?
HELENA. Niin, miksikäs en sitä muistaisi. Aina kun talosilla olimme, olit sinä isäntänä ja minä emäntänä.
NIILO. Helena, siitä leikistä täytyy meidän tehdä tosiasia.
HELENA. Mitä joutavia hulluttelet?
NIILO. Ei se ole joutavia eikä se ole hulluutta.—Helena, Jumalan sallimuksesta sinä juuri tänä hetkenä saavuit tälle paikalle. Minä rakastan sinua, Helena, rakastan koko sydämmestäni. Heti kun sinun näin, alkoi sydämmeni sykkiä ja minusta tuntui niin kummalliselta, niin—, niin juuri kuin Aadamista mahtoi tuntua, kun hän unesta heräsi ja näki Eevan seisovan edessään.
HELENA. Ha, ha, ha, kaikkipa sinä tiedätkin. Ja miltähän sitten Eevasta tuntui seisoessaan Aadamin edessä?
NIILO. Selitä sinä, Helena, se asia.
HELENA. Noo, yhtä »kummalliselta» arvatakseni, kuin Aadamistakin Eevaa nähdessään.
NIILO. Ja tuntuiko Helenastakin samoin Niiloa nähdessään?
HELENA. Maltahan mieltäsi, Niilo hyvä. Helena ajatteli näin: Niilo on rikkaan talon ainoa poika, ja minä taas olen köyhän torpparin köyhä tytär. Ei hän siis voi olla minun Aadamini enkä minä hänen Eevansa. (Ottaa vakkansa ja aikoo lähteä ) Hyvästi, Niilo!
NIILO. Ei, sinä et saa mennä, Helena, ennenkuin kuulet minua vähäisen. Jätä tuo eroitus talollisen ja torpparin lasten välillä sikseen, ei se ollenkaan tähän kuulu. Sano ainoastaan, että minuun suostut, Helena, ja minä sinulle näytän, ettei mikään maailmassa voi meitä toisistamme eroittaa. (Sulkee Helenan syliinsä.) Helena—tulethan omakseni, armas tyttö?
HELENA (kokee hänestä irtautua). Laske minut, Niilo, voi, laske!
NIILO. Ei, minä en laske sinua, Helena, ennenkuin vastaat.
HELENA. Niilo, Niilo, sinä et tiedä, mitä teet. Anna minun mennä.
LOVIISA (tulee äkkiä vasemmalta). Ooh, mitä pitää mun näkemäni.—Kas vaan, Aholan Helena se, näemmä, onkin. Joko kaupungissa oli miehistä puute, koska täytyy tulla tänne toisten sulhasia viettelemään?
HELENA (erikseen). Toisten sulhasia, sanoi hän? (Ääneen.) Mitä tarkoitat, Loviisa?
LOVIISA. Mitäkö tarkoitan? Etkö ymmärrä enää selvää puhetta. Oi, että maa elävänä nielisi kitaansa kaikki sinun kaltaisesi naiset!
HOPPULAINEN (tulee nuorten kanssa vasemmalta). Sepä hurskas toivo!
NUORET. Mitä täällä on tapahtunut?
HELENA (erikseen). Toisten sulhasia?
HOPPULAINEN. No, hei! Aholan Helenahan se totta maar' onkin. Terve, terve! Kuinka hurisee? Muistatko vielä, miss' noit' rontikoi' kasvaa, puuss' vai maass'?
HELENA. Jättäkää minut rauhaan, Hoppulainen.
HOPPULAINEN. No, no, leikki sijansa saa, sanoi akka, kun sika nenän vei.
LOVIISA. Kuulitteko, kuinka hän sanoi: jättäkää minut rauhaan!—Jätä vaan sinä meidät rauhaan ja mene samaa tietä, jota tullutkin olet, mene siks' pitkää ikää, äläkä tuon koomin enää meille silmiäsi näytä. Täällä et kumminkaan koskaan menesty, sillä me pidämme kunniastamme emmekä kärsi keskuudessamme tuonlaisia kuin sinä olet.
HOPPULAINEN. Kun korppi olisi tuomarina, niin harvapa meistä, herra nähköön, hevosella kirkkoon pääsisi.
LOVIISA. Vaiti, Hoppulainen, teillä ei ole tässä sanan sijaa.
NIILO. Loviisa, Jumal' armahda, sinä pahasti erehdyt Helenan suhteen.
LOVIISA. Erehtymisestä ei puhettakaan, koska omin silmin näin teidän tässä sylekkäin seisovan. Rohkenetko väittää sitä valheeksi?—Ei, sen luulen! Ujostelitpa sinä äsken, Niilo, kun minua kosit etkä uskaltanut minua likellekään tulla. Tuota tuolla et ole moneen vuoteen nähnyt ja kumminkin olit heti valmis häntä syliin ottamaan. Mutta sinua en tahdo siitä nuhdella; tiedänhän, että siivolle naiselle miehet arvon antavat, mutta nuo tuonlaiset, ne voivat tasaisimmankin vietellä.
HOPPULAINEN. Paha on pantavan mieli, mutta pahempi panijan kieli.
HELENA. Suuri Jumala, mitä sanoisin—kuinka selvittäisin—? Voi, he eivät minua millään uskoisi.
HOPPULAINEN. Älä sure suotta, Helena; pohjatuuli ja naisen torat, ne eivät merkitse mitään.
LOVIISA. Hyi, toki, hyi! Minua oikein inhottaa senlaiset naiset, jotka suoraa päätä lentävät miesten syliin.
NIILO. Loviisa, sinun katkera kielesi pakottaa minun tässä kaikkein kuullen selittämään seikkoja, jotka mieluisemmin olisin sinulle ilmoittanut kahden kesken. Se on tosi, että isä äsken minun puolestani sinua kosi, mutta se tapahtui vastoin tahtoani. Pahoin tein, etten miehen tavalla heti ilmituonut ajatuksiani, mutta eipä annettu minulle puheenvuoroakaan. Helena, sinua on pahoin solvaistu minun tähteni. Anna se minulle anteeksi, ja vastaa äskeiseen kysymykseeni: suostutko tulemaan vaimokseni?
LOVIISA. Ha, ha, ha, tuopa vasta oli hyvä juttu, ha, ha, ha. Onko maailmassa mokomaa ennen kuultu, ha, ha, ha!
(Peltola tulee vasemmalta.)
LOVIISA. Tulette juuri parhaasen aikaan, isäntä, ha, ha, ha. Poikanne täällä selittää, ettei hän muka minusta huolikaan, vaan kosii torpparinne kaunista tytärtä, joka vaellettuaan maata ja maailmaa, palajaa nyt tänne teille miniäksi. Ha, ha, ha (kumartaa). Toivotan onnea!—Noo, mitä noin hämmästyneeltä näytätte? Eikö tyttö ole kylläksi sievä mielestänne? Eikö hänen siniset silmänsä, hänen punaiset poskensa ja tuo hempeä katse jo pane teidänkin harmaata päätänne pyörälle? Älkää peljätkö hänen köyhyyttään; ettehän vielä tiedä, mitä aarteita hän tuossa vakassa tuo kaupungista mukanaan, ha ha ha!
HOPPULAINEN. Kun on nainen puhemiesnä, niin on piru konttimiesnä.
PELTOLA. Onko tämä totta, Niilo?
NIILO. Totta se on, isäni.
PELTOLA. Oletko järkesi menettänyt, vai oletko noiduttu?
USEAT. Noiduttu! Hän on noiduttu.
(Ukkosen jyrinää alkaa kuulua tavan takaa.)
NIILO. Helena, vastaa minulle, suostutko tulemaan vaimokseni?
LOVIISA. Siinä sen nyt kuulitte, isäntä (kumartaa). Toivotan onnea!
PELTOLA. Mutta minä sanon sinulle, minä, että ennen vaikka poltan taloni, ennenkuin sallin sinun tuoda sinne torpparin tyttölunttua emännäksi—
HELENA. Vaiti! Ei luiskahdustakaan enää! Lieneehän toki minullakin tässä sananvaltaa… Niilo … johan sen sinulle äsken sanoin, meitä ei ole Jumala yhteen luonut. Jätä nuo tyhjät tuumat,—en minä sinulle kumminkaan ikänäni tule (ottaa vakan maasta ja aikoo lähteä).
NIILO. Helena, onko tuo viimeinen sanasi?
HELENA. Se on viimeinen sanani.
NIILO. Et minusta siis välitä ollenkaan?
HELENA. En … ollenkaan! (Menee vasempaan.)
LOVIISA. Rukkaset sait, Niilo. Valitan suruasi! Varmaankin hän pitää kaupungin sällit sinua parempana.
NIILO. Mutta minä pidän hänen teitä kaikkia parempana (menee oikeaan).
PELTOLA. Kas niin, nyt hän meni tiehensä. Mutta kyllä minä sen pojan vielä opetan. (Menee kiivaasti Niilon jäljessä.)
VAPPU. Tuulemaan rupee.
KIRSTI. Nostaa pilveä. Katsokaa, kuinka mustana on taivas tuolla.
LIISA. Ja ukkonen jo kuuluu. Uh, nyt tulee aika myrsky. Lähdetään pois.
MATTI. Näetkös, tuolla tulee noita.
EERO. Mitähän Penttula yksinään metsässä kävelee näin myöhään?
KALLE. Ja rajuilman noustessa.
VAPPU. Hän varmaankin on noitumistoimissa.
LIISA. Hyi, juostaan pakoon.
HOPPULAINEN. No hei, mennään vaan. Ja Jumala palataksemme tuulen kääntäköön, sanoi akka, kun vastatuuleen souti. (Menevät kaikki vasempaan.)
PENTTULA (tulee oikealta). Niin nuo houkkiot tuolla lentävät kuin päättömät kanat. Pakenivatko he myrskyilmaa vaiko minua?
LOVIISA (palajaa). Minä tahtoisin teitä tavata, Penttula. Missä ja milloin siihen olisi tilaisuutta?
PENTTULA. Puoliyön aikaan, kalmiston kohdalla.
LOVIISA. Kalmiston—? Minä—tulen.
PENTTULA. Painakaa mieleenne: puoliyön aikaan.
LOVIISA. Minä muistan,—puoliyön aikaan.
PENTTULA. Kalmiston kohdalla!
LOVIISA. Kalmiston kohdalla. (Menee jälleen vasempaan)
(Penttulan sauna. Perällä ovi, vasemmalla lavo. Nurkassa oikealla viinatynnyri. Pystyssä seinää vasten ruumiin mittakeppi ja kantapihlaja, joka on kiinni molemmista päistä, muita keskeltä leikattu halki. Etunäyttämöllä pöytä, jolla on ihmisen pääkallo, kappaleita luurangosta, noitapussi ja »musta kirja» levällään.)
(Eräs hammastautia sairastava vaimo istuu voihkaen ylhäällä lavolla; Penttula seisoo portailla loitsurunoja lukien; ovensuussa penkillä istuu muutamia henkilöitä ja ovella seisoo kylänmies pelkoa ja kauhua osoittaen.)
"Minä mies vähäväkinen.Poika hienohaltiainen.Hiljan liikutan hivusta,Vähän päätä värkyttelen.Jos ei minuss' miestä liene,Uron pojassa urosta,Nouskohon merestä miehet.Piikoinensa, poikinensa,Kaikki kansat kuntinensa,Nämät päästöt päästämähän,Nämät jaksot jaksamahan.Nouse luontoni lovesta,Haon alta haltiani,Syntyni syen seasta.Tule Hiisi Hiitolasta,Jumaloista juhkaselkäKanssani kavehtimahan,Kerälläni keikkumahan,Hiis' on hirveä metsässä,Minä Hiittä hirveämpi,Karhea emäke karhu,Minä kahta karheampi.Ei mua liioin linnat estä,Aidat rautaiset aseta.Kiskon mie kiviset linnat,Portit auki ponkahutan,Ratkon aidat rautaisetkin—"
KYLÄNMIES (kaatuu maahan). Pyörryn jo! Voi poloinen päiviäni!
PENTTULA. Tuo pyövelin ruoka! (Lopettaa loitsumisen ja auttaa vaimoa lavolta alas; vaimo menee vaikeroiden ovensuuhun ja istuu penkille.)
KYLÄNMIES (kömpii ylös). Mitäs muori minua pakoittikaan tänne tulemaan. Enhän olisi lähtenyt, en—mutta muori vaan ajoi minua,—ajoi juuri kuin laiskaa hevoskonia hankeen ajetaan. Sanoi teidän voivan parhaiten ähkystä päästä.
PENTTULA. Ähkyäkö tahtoisit minun parantamaan, vai?
KYLÄNMIES. Sitä vartenhan muori minun tänne lähetti. Eikä auttanut siinä velikullatkaan, täytyi tulla vaan.
PENTTULA (ottaa ruumiin mittakepin). Pane pitkällesi tuohon penkille!
KYLÄNMIES. Niin, minäkö? Herra varjele, ettehän minulle vaan aio pahaa tehdä?
PENTTULA. Tee niinkuin käskin.
KYLÄNMIES. Mutta, hyvä—, hyvä—
PENTTULA (kovemmin). Tee niinkuin käskin!
KYLÄNMIES. No noh, älkää kiivastuko,—johan minä tähän rupean.Mutta—sallikaa minun ensin kysyä—mikä tuo keppi on?
PENTTULA. Ruumiin mittakeppi se on.
KYLÄNMIES. Ruumiin mittakeppi! Armahda meitä, joko minusta nyt kirstun mittaa otetaan?
PENTTULA. Älä vaivaa aivojasi asioilla, jotka kumminkaan eivät kalloosi mahdu, vaan laskeu tuohon penkille niinkuin jo sanoin.
KYLÄNMIES. Kyllä minä laskeun, kyllä (kädet ristissä). Mutta älkää minua vaan tappako, minä rukoilen teitä.
PENTTULA. Houkkio!
KYLÄNMIES. Älkääkä panko minuun mitään noidan nuolia eikä velhoin veitsirautoja, sillä minä olen kristitty ihminen. Muistakaa se, minä olen kristitty ihminen.
PENTTULA. Mies, sinä koettelet kärsivällisyyttäni. Aijotko minua totella, vai—?
KYLÄNMIES. Kohtsillään, kohtsillään, malttakaa vaan pikkuisen vielä.
ERÄS MIES OVENSUUSTA. Älä viivyttele suotta, vaan tee niinkuin on käsketty.
KYLÄNMIES. Oletko läsnä tässä sinä vieraan miehen puolesta?
MIES. Se on tietty.
KYLÄNMIES. Ja te kaikki, katsokaa tarkoin mitä tässä tapahtuu, vieraan miehen puolesta.
VÄKI OVENSUUSTA. Sen teemme.
KYLÄNMIES. No, täytynee tähän sitten ruveta. (Laskeutuu penkille pitkin pituuttaan.)
PENTTULA (ottaa puukon vyöltään, paiskaa sen pystyyn laattiaan ja asettaa vasemman kantapäänsä päälle; vetää sitten miehen kädet suoriksi ja mittaa häntä kepillä vasemman jalan varpaista oikean käden sormiin ja päinvastoin oikean jalan varpaista vasemman käden sormiin, jota tehdessään hän lukee):
"Voi, sinä paha pakana.Tiedänhän sinun sukusi.Pohjan akka harvahammas,Teki poikoa yheksän,Tyttölapsen kymmenennen.Niille etsi ristijätä,Eipä saatu ristijätä,Eikä löytty kastajata.Itse risti rikkomansa,Itse kastoi kantamansa.Minkä pisti pistoksiksi,Minkä luhtoi luunvaloksi,Minkä hammasten kivuksi,Minkä äijytti ähyksi,Minkä muuksi turmioksi.Sainpa kyitä kymmenkunnan,Kääryn mustia matoja.Kynsin kyitä käännyttelin,Käsin käärmeitä pitelin,Mull' on kynnet kyynveriset,Käet käärmehen taliset,Niillä puskun pään puserran,Niillä tapan tauin nuoletHiviöstä ihmisraukan,Emon tuoman ruumihista.Jotta saisi sairas maata,Voisi voihkaja levätä,Saisi maata maatumatta.Nukkua nukisematta."
(Taukoaa) Nouse ylös, ähkystä olet päässyt.
KYLÄNMIES (nousee). Ähkystä? Niin minäkö?
PENTTULA. Sinä tietysti, kukas muu.
KYLÄNMIES. No voi sun Tallukka-Matin tääpäs! Eihän minussa vielä ikänä ole ähkyä ollut.
PENTTULA. Mitä sanot! Eikö sinussa ähkyä ollutkaan? Kenessä se sitten oli?
KYLÄNMIES. Muorin mustaa lehmää se vaivaa, enkö sitä jo sanonut.
PENTTULA. Mene tiehesi, hölmö!
KYLÄNMIES. Ja minusta nyt suotta kirstun mittaa otettiin. Onko hullumpaa kuultu! (Ovensuusta kuuluu naurua.)
PENTTULA. Olkaa nauramatta siellä, minä en kärsi naurua.—Semmoinenkin pässinpää!
KYLÄNMIES. No, noh, ei se mitään ole. Sattuu joskus erehdys viisaallekin, tuhmalla se on toisessa kädessä. Ette sillä mikään pässinpää vielä ole.
PENTTULA. Sinä pässinpää olet, oikein aika pässinpää, ymmärrätkös nyt? Ja mene tiehesi ennenkuin vimmastun. Parasta kun korjaatte luunne täältä jok'ainoa.
KYLÄNMIES. Niin, mennään, mennään. Mutta (kumartaa) jos tekisitte hyvin ja tulisitte muorin nustasta lehmästä kirstun mittaa ottamaan.
PENTTULA. Pois! (Uhkaa häntä kepillä )
KYLÄNMIES. Herra jesta, hän on tosiaankin suttä hirveämpi. (Menevät.)
PENTTULA. Uh, mikä pöllö minä olin. Muutamia tuonlaisia erehdyksiä vaan, ja ihmisten luottamus minuun on kadonnut—iäksi päiviksi kadonnut. Ei—tämä ei kelpaa! Minun täytyy taas jotakin suurta toimittaa, jotakin semmoista, joka kauhua ja pelkoa herättää, sillä niistä vaikutusvoimani kumminkin riippuu. Vielä olette vallassani, te typerät ihmisparat, enkä hevin aiokaan teitä vapaiksi päästää. Minun tahtoani te tietämättännekin kaikessa seuraatte, minä eksytän teitä himojen harhateille ja herätän teissä epäluuloa, kateutta, vihaa, lempeä—aina sen mukaan kuin asianhaarat vaativat. Onpa kuitenkin hauskaa olla näin koko paikkakunnan mahtavana hallitsijana, jolta pelvolla ja vavistuksella rukoillaan onnea, terveyttä, elämää! Mun rautaisen tahtoni alaiseksi luonnonvoimatkin antautuvat, eikä ole minulla tähän päivään saakka vielä tarkoitusta niin rohkeata ollut, etten sitä perille olisi vienyt, milloin salaisella kavaluudella, milloin yliluonnollisilla keinoilla. Mutta—kuuluuhan siellä taaskin askeleita—joku tulee! (Istuu pöydän ääreen ja on lukevinaan »mustaa kirjaa».)
LOVIISA (tulee arkana sisään ja pysähtyy ovelle). Penttula! (ottaa muutamia pelonalaisia askeleita Penttulaa kohden; lausuu kovemmin). Penttula!
PENTTULA. Kuka minua häiritsee?
LOVIISA. Minä täällä olen. Älkää pahaksenne panko.
PENTTULA. Mitä minusta tahdotte?
LOVIISA. Tulen tuon entisen asian johdosta. Ettehän minuun suutu, Penttula? Tahtoisin vain muistuttaa teitä lupauksestanne Juhannus-yönä kalmiston kohdalla,—tiedättehän?
PENTTULA. Luuletteko mun sen unohtaneen?
LOVIISA. Ajattelin—että muilta toimiltanne kenties olisitte—voi, Penttula, älkää pahastuko, mutta kun en vielä ole mitään muutosta huomannut.
PENTTULA. Ettekö ole huomannut?
LOVIISA. En muutosta vähääkään. Viime sunnuntainakin hän kirkonmäellä vaan Helenaa tähysteli eikä välittänyt koko maailmasta niin mitään. Ajatelkaas,—tuohon kurjaan torpan tyttöön hänen silmänsä hehkuivat, vaikka minä rinnalla seisoin. Voiko semmoista käsittää?
PENTTULA. Olkaa huoletta,—ei hän sitä kauan enää tee.
LOVIISA. Eikö? Voi, jos tohtisin siihen luottaa. Penttula, tynnyrin rukiita annan teille niin pian kun Niilo Helenan hylkää.
PENTTULA. Ja minä vannon teille: ennenkuin päivä seitsemän kertaa on kaarensa kiertänyt, on Niilo Helenan iäksi unhottanut.
LOVIISA. Sen te vannotte? Mikä ihmeellinen mies te olette, Penttula.
PENTTULA. Ja tynnyrin rukiita—?
LOVIISA. Saatte runsaalla mitalla. (Erikseen puoliääneen.) Ennenkuin päivä seitsemän kertaa on kaarensa kiertänyt—(Ääneen.) Pysynettehän vaan sanassanne, Penttula?
PENTTULA. Koskessa kivi on kovassa, vaan kovemmin pysyy Penttula sanassaan.
LOVIISA. Luonnon haltiat nyt avukseni tulevat—
PENTTULA. Minun sanani voimasta.
LOVIISA. Ja Niilon mieli kääntyy Helenasta eriskummallisen, käsittämättömän vaikutuksen kautta.
PENTTULA. Luotteheni sen matkaan saa.
LOVIISA. Hän Helenan hylkää, ja sitten … sitten… Penttula, sanokaa minulle suoraan, kuka mielestänne on kauniin tyttö tällä paikkakunnalla?
PENTTULA. Kuka siinä teille vertoja vetäisi.
LOVIISA. Ei kukaan, eikö niin? Mutta mikä sai Niilon minusta luopumaan juuri samassa, kun hän oli minua kosinut?
PENTTULA. Katehien kirot tässä maailmassa paljon pahaa vaikuttavat.
LOVIISA. Katehien kirot! Voi poloinen päiviäni, kirojen alaiseksi olen varmaankin joutunut, ei epäilemistä ollenkaan. Mikä tulee minulle neuvoksi, sanokaa, Penttula, mikä auttaa minua onnetonta niistä?
PENTTULA. Sen minä teen. (Ottaa pihlajan.) Tästä pujotelkaa itsenne lävitse, minun lukiessani. (Asettaa pihlajan pystyyn ja Loviisa pistää päänsä vähitellen aina hartioihin saakka halkeamaan sillä välin kuin Penttula lukee.)
"Päästä Luoja, päästä luonto,Päästä päällinen Jumala,Päästä piika pintehestä,Tytär tyhjistä sanoista,Pakinoista partasuiden,Jupinoista jouhisuiden.Kuin on kuun kehästä päästit,Päivän päästit kalliosta,Niin päästä tämäkin neiti—"
HOPPULAINEN (pistää päänsä ovesta sisääni). Hei lempi, heräjä lempi! Nouse nuorin nostamatta, tervasköysin tempomatta. Onko niin, vai mitenkä?
LOVIISA. Herra siunaa, kuinka minä peljästyin! Joka paikkaan tuon heittiön pitää ennättämän. Mutta eipä hänellä muuta työtä lienekään, kuin alinomaa kuljeksia ympäri kylää. Onneton sekin äiti, joka tuommoisen tyhjäntoimittajan on maailmaan synnyttänyt.
HOPPULAINEN (laulaa).
"Mamma se lauloi ah, voi, voi,Kun liekutti lullani laitaa.Mikähän maailman koijari vaanMun pojastani tulla taitaa.
Koijari olen minä ollutkinJa koijaaman minun pitää,Ellen koijari oisikaan,Ei oisi virkaa mitään."
PENTTULA. Lempo sinun vieköön lauluinesi ja kujeinesi.
HOPPULAINEN. Passipo, suurkiitos hyvästä toivotuksestasi!
PENTTULA. Hittoko sinun tänne toi juuri tällä haavaa? Sekö vaan, vieläkin sanon.
HOPPULAINEN. Oikein riivattu. Hiisi toi minun sinulle avuksi lempeäLoviisalle nostaessasi.
LOVIISA. Mitä sanoo hän? Lempeä minulle nostaessa? Minulle? Luuletko kenenkään tarvitsevan minulle lempeä nostaa, sinä hävytön mies.
HOPPULAINEN. Antakaa anteeksi, luulin teitä lampaaksi, vaikka lienettekin pappilan musta pässi. Minkätähden hän muuten on teitä hankokaulaan pannut, pelkäsikö aidan läpi menevänne?
LOVIISA (ottaa pihlajan kaulastaan ja heittää sen Hoppulaisen eteen). Sitä ei tarvitse sinun tietää, mokomakin kylänkoira, enkä aio sitä sinulle selittää. Hyvästi, Penttula, en tahdo olla samassa huoneessa tuon miehen kanssa.
HOPPULAINEN. Hyvästi, hyvin hyvästi portaille, mutta siitä nurin niskoin!
PENTTULA. Mitä sinulla oli täällä tekemistä, sano!
HOPPULAINEN. Heitä jo viitahan vihasi, kanervahan katkerasi ja täytä tuo pullo sillä nesteellä, joka tämän maailman surunlaakson muuttaa taivahan ilosaliksi.
PENTTULA. Viinaako tarkoitat? Kuinkas on maksun laita?
HOPPULAINEN. Matti on kukkarossa tälläkin haavaa. Mutta uskonethan toki tuonvertaisen velaksikin? Ellen maksa minä, kyllä maksaa Aholan Antti, ja ellei hänkään maksaisi, niin kirkonkirves ja rautalapio, ne köyhän velat suorittaa.
PENTTULA. Aholan Antti! (Erikseen) Sattumus taaskin avukseni tulee! (Ääneen) No, olkoon menneeksi. Jos ensi yöksi tulet Antin kanssa tuonne salolle viinaa polttamaan, niin täytän heti pullosi. Minulla näet olisi muita toimia. Eikä teidän vallesmannia tarvitse peljätä, ei hän minun viinapannuuni hyppisiään pane. Noh,—mitä arvelet? Palkalla en tingi. Saatte markan rahaa ja kannun viinaa kumpikin.
HOPPULAINEN. Soromnoo, yhdentekevä! Täytä pullo! (Antaa pullonPenttulalle.)
PENTTULA. Ja sinä tulet Antin kanssa?
HOPPULAINEN. Aivan varmaan. Laske pullo täyteen vaan.
PENTTULA. Täyteen, tietysti täyteen. (Kumartuu tynnyrin eteen.)
HOPPULAINEN (lähenee vähän pöytää). Tuossa on hänellä kamalat työkalunsa. Kuules, Penttula, opeta minullekin noita syntyjä syviä, asioita ainaisia, että tulisi minustakin jonkunlainen poppamies.
PENTTULA. Sinulla ei ole siihen luontoa.
HOPPULAINEN. Niinkö luulet? Saatatpa olla oikeassa. Laske pullo täyteen vaan.
PENTTULA. Siihen ei pisaraakaan enempää mahdu. Kas tässä!
HOPPULAINEN. Tattis, mamma, sanoi Lotan Mikko. (Ryyppää) Vott, hyvä on! (Lyö suullisen pulloonsa ja pistää sen taskuunsa) Matta tekisi minun sittenkin mieleni ruveta tietäjäksi, että saisin vähän rahoja kokoon, kun tästä naimaan menen.
PENTTULA. Tee työtä ennemmin.
HOPPULAINEN. Milloin laiska työn tekee? Talvella ei tarkene, kesällä ei kerkiä, syksyllä on suuret tuulet, keväällä vettä paljon.
PENTTULA. Jätä sitten naiminen sikseen, sillä ei sinusta tietäjäksi liioin ole. Ja mene nyt toimeen äläkä unhota ottaa Anttia mukaasi.
HOPPULAINEN. Ennen puoliyötä olemme viimeistäänkin salolla.
PENTTULA. Siihen luotan, mutta sinun täytyy jo rientää Aholaan.
HOPPULAINEN. Minä juoksen ja huudan, että korpi kajahtaa. Hih! (Menee.)
PENTTULA. Juokse ja huuda sinä, että korpi kajahtaa,—minä hiljaa ja varoen hiivin,—niin hiljaa kuin käärme lehdikossa luikertelee, niin varoen, ettei risu risihda, ei heinä helise eikä pieni lintunenkaan puun oksalla heräjä.
(Tupa Aholan torpassa. Peräseinällä ovi ja vuode. Oikealla sivuseinällä ikkuna, jonka alla on pienempi pöytä kaappineen. Pöydän vieressä kirstu; taampana samalla seinällä on ovi, joka vie kammariin. Vasemmalla puolen on pitkä pöytä, jonka kummallakin puolen on penkki ja toisessa päässä tuoli.)
HELENA (istuu ikkunaa likellä ja kehrää. Pöydällä hänen vieressään palaa kynttilä). Kuinka kauan se isä taaskin viipyy, vaikka lupasi jo puolenpäivän aikaan palata. Ellei hän vaan olisi Hoppulaisen pariin joutunut!… Niin—(huokaa) silloin ei ole häntä kotiin odottaminen ennenkuin aamu puoleen yötä. Voi, kun tuosta Hoppulaisesta kerrankin pääsisimme rauhaan. Soisin hänen muuttavan pois koko paikkakunnalta, ettei hän aina olisi täällä isää viinaan viettelemässä… Kuka olisi uskonut, että minun hiljainen, sävyisä ja hyväluontoinen isäni juomaan rupeisi, hän, joka ei ennen viinan tippaakaan maistanut. Paljon, paljon voi ihminen muutamassa vuodessa muuttua. Kun kesällä tulin vanhempiani tervehtimään ja näin isäni surkean tilan,—näin äitini murheesta murtuneilla voimillaan kokevan ylläpitää torppaa ja elatusta hankkia, silloin en voinut lähteä takaisin palvelukseen, vaan jäin tänne äitini turvaksi,—jäin siinä iloisessa toivossa, että piankin saisin isän luopumaan pahasta tavastaan. Kolme pitkää kuukautta olen nyt parastani koettanut, mutta isän suhteen en sen pitemmälle ole päässyt… (Katsoo ulos ikkunasta.) Kuinka siellä jo onkin pimeä? Eikä isää vaan kuulu tulevaksi. Äitiraukka tuolla lyhtyineen häärii, hän varmaankin on käynyt navetassa. Nyt täytyy tekeytyä iloiseksi, sillä äidin huolia ei saa lisätä suruisella muodolla eikä toivottomalla katseella. (Kehrää ja hyräilee vilkkaasti.)
MARIA (tulee sisään, lyhty ja maitorainta kädessä). Aina sinä vaan jaksat olla iloinen, lapsi raukka. Onnellinen aika tuo nuoruuden kevät, jolloin huolet haihtuvat kuin tuhka tuuleen ja raittiin ilon kirkkaus valaisee murheen mustat varjot. (Siivilöitsee maidon ja panee sen kaappiin)
HELENA. No niin, mitäpä minä surisin sitten kun Luoja on lahjoittanut mulle iloisen mielen ja terveen ruumiin. Mutta miksi taaskin menit lypsämään äiti, vaikka niin monasti olen pyytänyt sinua jättämään nuo toimet minun haltuuni. En minä pysy iloisena, äiti, ellet anna minun oikein raastaa nuorilla voimillani.
MARIA. Voi, rakas lapsi, minua huolettaa sinun liikanainen työnintosi, ja varsinkin tuo yön valvominen, johon sanot kaupungissa niin tottuneesi.
HELENA. Jopa nyt jotakin! Sekö nuorelta voimat veisi, jos vähän valvoo iltasilla ja hiukkaista varhaimmin nousee vuoteeltaan aamulla. Sitten äiti, kun minä tulen sinun iällesi ja minulla on yhtä reipas tyttö kuin sinulla nyt, silloin minä vuorostani lepään ja annan tyttäreni työtä tehdä.
MARIA (ottaa sukankutimen ja istuu pöydän ääreen vasemmalle). Jumala sinua siunatkoon, lapseni, ja palkitkoon monin kerroin rakkautesi meitä kohtaan. (Erikseen.) Voi, missä viipynee taas Antti!
HELENA. Älä ota enää työtä, äiti, johan nyt on myöhä. Minä panen vähän ruokaa pöydälle, niin syömme illallista ja sitten menet kammariisi levolle.
MARIA. Älä minua varten ruokaa laita, lapseni, ei minun kumminkaan käy syöminen, kun sydänalani taas tuntuu niin kipeältä.
HELENA. Ja sentään istut vielä työhön. Äitikulta, mene nyt levolle ja nuku oikein makeata unta, niin olet huomenaamuna terve jälleen.
MARIA. En minä saa unta, kun ei isäkään vielä ole kotona.
HELENA. Mene nyt vaan, äitini, kyllä hän tuossa paikassa tulee. Minä laitan täällä isälle ruokaa, ja sitten hän rupee tuonne minun sänkyyni nukkumaan, jotta sinä saat maata häiritsemättä, ja minä makaan penkillä. Mene nyt, äiti hyvä!
MARIA. No, jos sitten menen, koska niin tahdot; työläältä tosin tämä istuminen tuntuukin, kun ei ihminen ole terve. (Nousee ja panee sukankutimen pois.) Hyvää yötä, lapseni! Jumala siunatkoon sinua! Älä valvo liian kauvan, vaan mene nukkumaan, ellei isä pian tule.
HELENA. Ole huoletta äiti, kyllä menen levolle, kun nukuttamaan rupee.Hyvää yötä, äitini, makaa rauhassa! (Maria menee oikeaan.)
HELENA. Äitiraukka! Saaneeko hän vaan unta. Huoli on kova päänaluinen ja murhe katala vierikumppani, ne väsyneeltäkin karkoittavat virvoittavan unen. (Menee jälleen työlleen). On toki hyvä, ettei äiti aavista mitään kaikista noista ilkeistä jutuista, jotka Niilon tähden ovat minusta paikkakunnalla levinneet. Mitä sanoisi hän, jos tietäisi tytärtänsä pidettävän velhona, joka taikaneuvoilla solmii miesten sydämmet! Oi, kuinka armottomia ihmiset kuitenkin ovat, kun turhan epäluulon tähden riistävät turvattomalta tyttöraukalta hänen ainoan rikkautensa,—kunnian ja hyvän maineen. Paljo tosin on Niilon rakkaus minulle kärsimystä tuottanut; (nousee ylös, astuu esiin ja innostuu) mutta iloni ja onneni se kuitenkin on ja vaikka vielä kuolemaan mua sentähden vietäisiin, en sittenkään sitä kadottaa tahtoisi… Oi, Niilo, kunpa tietäisit, kuinka tämän kylmän kuoren alla lämmin sydän sinulle sykkii; kunpa tietäisit, kuinka äärettömän rakas sinä Helenalle olet? Mutta sitä et sinä aavistakaan, ja jos mulle taivaan Herra voimia suo, et sitä tulekaan tässä elämässä aavistamaan, sillä eripuraisuutta en koskaan tahdo isän ja pojan väliin rakentaa. En koskaan,—Jumala varjelkoon minua siitä! (Kuuntelee ja lähestyy ovea.) Ulkoa kuuluu astuntaa, jokohan isä tulee? (Aukaisee Antille, joka astuu sisään.)
HELENA. Hyvää iltaa, isä kulta! Voi, kuinka olit hyvä, kun et varsin myöhään viipynyt. Käy istumaan tänne pöydän luokse, minä tuon sinulle ruokaa, oikein herkkua, tiedätkös. (Antti istuu pöydän päähän ja Helena kantaa kaapista ruokaa hänen eteensä pöydälle.)
HELENA. Voita, rieskaa, piimää tai nuorta maitoa, jos sitä ennen haluat, ja suolaista lahnaa, vieläkö parempaa pitäisi olla. Keittoa en voinut valmistaa, kun en oikein tiennyt, mihin aikaan kotiin tulisit.
ANTTI. Keitosta minä vähät; toista, jos sinulla olisi edes ryyppy antaa.
HELENA (istuu toiselle puolelle pöytää). Tiedäthän, isä kulta, ettei minulla koskaan väkeviä ole. Mutta, missä olet kätesi noin loukannut? Oikeinhan siinä on suuri haava. Pitäisi minulla oleman laastaria kirstussani (menee kirstulleen). Oikein, tuossapa sitä onkin, nyt vaan pikkuinen tilkka vielä, jolle sitä levitän. Noin, anna kätesi tänne, isä hyvä.
ANTTI (syöden). Joutavia.
HELENA. Älä estä minua sitä laittamasta; saat nähdä, se rupee vihoittelemaan, jos siihen kylmä pääsee. Ei pientä haavaa eikä halpaa sukua saa katsoa ylen, kumpaisestakin voi tulla suurta. Kas noin, nyt on hyvä. Pannaan vielä jotakin siteeksi, vaikkapa huivini tuosta, ettei laastaritilkka putoo. Noin, kyllä pysyy (istuu jälleen penkille).
ANTTI. Onko Hoppulainen käynyt täällä?
HELENA. Ei ole käynyt. Olisiko hänen pitänyt? (Antti vaikenee ja syö.)
HELENA. Isä kulta, älä ole niin paljon tuon Hoppulaisen parissa,—ei hän ole mikään hyvä ihminen.
ANTTI. Älä sinä yhtään Hoppulaista moiti, hän aikoo sinut naida.
HELENA. Vai niin! Ja antaisitko sinä, isä, lapsesi Hoppulaiselle vaimoksi?
ANTTI. Miksikäs ei? Kyllä Hoppulainen siinä vaimonsa elättää kuin joku muukin. Hän pystyy työhön mihin tahansa ja on hyväluontoinen, sen takaan.
HELENA. Ja viinaan menevä.
ANTTI. Se ei haittaa ollenkaan. Miehen voimakas luonto vaatii vähän väkevää virvokkeeksi, muutoin se tulee laimeaksi ja veteläksi kuin heikon naisen.
HELENA. Oli miten oli, mutta en minä Hoppulaiselle kumminkaan mene.
ANTTI. Luulet kai paremman saavasi.
HELENA. Vaikka en ikänäni miestä saisi, en hänestä sittenkään huolisi.
HOPPULAINEN (laulaa ulkona).
"Piiput, piiput, piiput ja rassi,Tulukset ja tupakkimassi.Tule tule, tule, naapuri tänne.Tala; lala, tala lala,Tala lala lala."
ANTTI. Sielläpä hän juuri tuleekin.
HELENA. Joko taas!
HOPPULAINEN (pistää päänsä ovesta sisään). Päivää! Onko Paavo lavolla?
ANTTI. Tääll' ollaan. Tul' sisään vaan!
HOPPULAINEN (astuu sisään). Tul', tul', sanoi Tammelainen härkää. (AntaaAntille kättä.) No, moron, moron! Tikk neesan i poron, poron.
ANTTI. Terve! Mitä kuuluu?
HOPPULAINEN. Rauhaa rapiata, leipää makiata, pojat kelpaavat niinkuin ennenkin. Vai mitä sanoo Helena? Katsopa, Antti, tuota tytärtäsi! Hän on kaunis kuin keväinen nauris, paistaa ja loistaa kuin Naantalin aurinko, kiiltää ja välskähtelee kuin Uskelan Jussin sormus.
HELENA (nauraa vastoin tahtoaan ja korjaa ruokia pöydästä kaappiin). JaHoppulaisen kieli elää kuin kello vuohen sarvessa.
HOPPULAINEN. Pisto tuli, vaikk'ei pystynyt.
ANTTI. Vietkö sinä ruoan pois? Entä jos Hoppulaistakin olisi maittanut?
HOPPULAINEN. Ei räkkää rengille rokkaa, paljon maksaa papukappa.
ANTTI. Mutta meillä on ja meillä annetaan, kun loppuu niin lainataan.
HELENA (tuo ruoan takaisin pöytään). Eihän tässä juuri ole vieraalle tarjottavaa, mutta jos teillä nälkä on, niin ehkä kumminkin maittaa.
HOPPULAINEN. No nälkä on, että näköä haittaa.
HELENA. Istukaa sitten syömään; muuta ei ole.
HOPPULAINEN. Söökä vaan, söökä, kyll' se hyve rooka on, sanoi Kauhan rouva (istuu penkille Anttia vastapäätä).
HELENA (menee sivulle rukkinsa luo ja alkaa kehrätä).
HOPPULAINEN (ottaa pullon taskustaan, ryyppää ja tarjoo Antille). Skool pruur, sanoi Svenpark hevoselleen.
HELENA. Joko Hoppulainen taas tuo viinaa tänne? Ellette voi tuota juomistanne jättää, niin antakaa kuitenkin olla muita siihen viettelemättä.
HOPPULAINEN (katsoo häneen olkapäänsä yli). Ole sinä vaiti, sielus' on kuin silkkilangan solmu, sekin on hotto keskeltä, (Tarttuu leipään ja leikkaa siitä palasen.) Pidä nyt puolesi, Jumalan vilja, syntinen on kimpussasi. (Syö ja puhuu erikseen Antille.) Penttula pyysi meitä tulemaan Sorsan metsään täksi yötä viinaa polttamaan; lupasi kannun viinaa ja markan rahaa kummallekin palkaksi.
ANTTI. Eikö hän saata sitä itse tehdä?
HOPPULAINEN. Sanoi olevan itsellään muita toimia.
ANTTI. Mutta jos vallesmannilla olisi vihiä asiasta ja hän tulisi sinne, kuinkas sitten käy? (Pudistelee päätään.) En minä rupea vastakynttä tekemään kruunun palvelijoille.
HOPPULAINEN. Luuletkos vallesmannin enää tohtivan tulla Penttulan viinapannuun koskemaan, sittenkun hän sitä kerran yritti viemään ja sormensa tarttuivat niin viinapannuun kiinni, ettei niitä vielä tänäkään päivänä olisi siitä irti saanut, ellei Penttula olisi häntä pulasta auttanut.
ANTTI. Ota vaan lahnaa niin paljon kuin lystäät; kyllä Helena tuo lisää, jos loppuu.
HOPPULAINEN (ottaa kalaa). Kunpa nyt olisi suuta korviin ja vatsaa polviin, sanoi kerjäläinen munarokkaa syödessään.
ANTTI. Niin, kyllä Penttula on kuuluisa noita.
HOPPULAINEN. Suurin Suomenniemellä, sanotaan. Tulet siis?
ANTTI. Jos häntä nyt sitten tulisi.
HOPPULAINEN. No, olkoon päätetty,—tuossa paikassa mennään. (Ottaa puukon pöydältä, ryyppää ja tarjoo Antille.) Kyll tääll' on, sanoi Järppi, kun pelasi.
HELENA. Isä kulta, älä toki enää ota.
ANTTI (vähän tuimasti). Älä sinä aina minua komenna, kyllä minä itsekin itseni komennan. (Ryyppää.)
HOPPULAINEN. Ei lisä pahaa tee muuanne kuin selkään. (Ottaa vielä ryypyn.) Ahha, sanoi pappilan muori, kun hautaan laskettiin. (Nousee pöydästä ja siunaa.) Kost' Jumala, suuri kiitos, paljon kiitoksia! Jumala teitä heiluttakoon ja keikuttakoon kuin sutta vivussa! (Lyö suullista pulloon, laulaa:) »Pullo on nyt avattu ja ryyppy kallistettu, nätti tyttö naapurissa pojalle kasvatettu.»
HELENA. Ei saa huutaa, Hoppulainen.
HOPPULAINEN. No, tuletkos sinä siitä hullummaksi, jos Hoppulainen huutaa? (Menee Helenan luokse ja istuu tuolille hänen viereensä.) Kuulehan, Helena, tiedätkös, kuinka Tampereen kirkon kellot sanovat?
HELENA. Kyllä tiedän. Ne sanovat: kerran sinullekin kirkonkellot soivat.
HOPPULAINEN. Mitä hullua! Eihän ne niin sano, vaan näin: »Kuka köyhän nai? Kuka köyhän nai?»—Ja siihen Kyrön kellot vastaavat: »Toinen köyhä toisen köyhän: toinen köyhä toisen köyhän.» Näes, niin ne kirkonkellot juttelevat. No, sinä olet köyhä ja minä olen köyhä … jokos nyt yskän ymmärrät?
HELENA. Älkää joutavia puhuko.
HOPPULAINEN. Anna suora vastaus vaan äläkä kierrä kysymystäni. Sano näin (laulaa):
"Pappani kodosta, mammani majastaOlen minä eroitettu.Soreata, koreata poikaa vartenOlen minä kasvatettu."
(Puhuu.) Eikös niin, Helena?
HELENA. Äiti ei saa nukkua, kun te tuonlaista elämää pidätte.
ANTTI (ottaa huivin kädestään ja heittää sen penkille pöydän taakse; erikseen). En minä kärsi tuonlaisia riepuja kädessäni.
HOPPULAINEN (yhä Helenalle puhuen). Sinä olet aina vaan totinen ja vakaa kuin Rengon kirkko jouluna. Mutta kaunis sinä olet ja suloinen kuin taivaan enkeli, vartaloltasi olet hoikka kuin kala-kaija, kasvosi ovat pyöreät kuin Viitasaarelaisen kalakukko ja nuo poskipääsi ne hohtavat kuin mansikan kylki aholla. (Näppää sormiaan ihastuksesta.)
ANTTI (nousee penkiltä ja menee perälle nuttua päälleen ottamaan). Äläkä nyt soita siellä pääluutasi, vaan sano, tuleeko siitä lähdöstä mitään.
HOPPULAINEN. Ei kiirettä kirkkoon, vasta on pappi paita päällä. (Katselee ihaillen Helenaa, laulaa) »Herran terttu, kullan nuppu, sokeritoppa teijaa, Sinua minä katselen ja laulelen heleijaa.»
HELENA. Jo nyt olisi aika lopettaa niin katselemisen kuin laulamisenkin.
ANTTI. Samaa minä myös sanon. Tule heti, jos tulet, taikka ollaan tykkänään menemättä.
HOPPULAINEN (nousee). Prosait sitten, mun ihana hempukkani, lauvantaina menemme pappilaan, eikö niin? (Antille.) No, nyt olen valmis.