The Project Gutenberg eBook ofVapauden kirja: Runovalikoima

The Project Gutenberg eBook ofVapauden kirja: RunovalikoimaThis ebook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this ebook or online atwww.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.Title: Vapauden kirja: RunovalikoimaAuthor: Eino LeinoRelease date: July 16, 2015 [eBook #49457]Language: FinnishCredits: Produced by Jari Koivisto and Tapio Riikonen*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK VAPAUDEN KIRJA: RUNOVALIKOIMA ***

This ebook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this ebook or online atwww.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.

Title: Vapauden kirja: RunovalikoimaAuthor: Eino LeinoRelease date: July 16, 2015 [eBook #49457]Language: FinnishCredits: Produced by Jari Koivisto and Tapio Riikonen

Title: Vapauden kirja: Runovalikoima

Author: Eino Leino

Author: Eino Leino

Release date: July 16, 2015 [eBook #49457]

Language: Finnish

Credits: Produced by Jari Koivisto and Tapio Riikonen

*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK VAPAUDEN KIRJA: RUNOVALIKOIMA ***

Produced by Jari Koivisto and Tapio Riikonen

Runovalikoima

Kirj.

Kustannusosakeyhtiö Kirja, Helsinki, 1918.

K. F. Puromiehen Kirjapaino O.-Y.

"Siellä on vapauden haaveilo haikein,Missä sen puolesta taisto on vaikein."

Maaliskuun mietteitä v. 1918.

I. Tyyni myrskyn edellä.

Kevätkantaatti.Kun kello seisoo.Nuorten usko.Esisuomalaisia kuvia:1. Nimetön niemi.2. Suur-Suomi.3. Ukon juhla.Legenda.Taiteemme.Ajan vanki.Me kasvamme.Gladstonen haudalla.Päivän poika.Uudenvuoden iltana 1898.

II. Helmikuun manifesti.

Helsinki sumussa.Runoilija.Suomen laululinnut.Herran kansa.Äl' horju!Molok.Myö kalliista henkesi.Kansa kalliolla.Vapaa sana.

III. Ensimmäiset routavuodet.

Maamies, mahti Suomenmaan.Laulu valon sodassa.Eräänä uudenvuoden yönä.Helsinki helmilöissä.Väinämöisen miekka.Tahtoisin nähdä ma Kartagon naisen.Lapin kesä.Temppeliherra.Halla.Kumpi on kauniimpi?Myrsky.Erotetulle virkamiehelle.Tottumus.Syvyyksistä.Revontulet.Suurlakko.

IV. Sekasorto.

Uranuurtajat.Kansan henki.Raudan synty.Lex:1. Suomen säädyt.2. Oikeus.3. Tietäjän näky.4. Yö.5. Kansalliskaarti.6. Suomen vaakuna.7. Leo Mechelin.S. Moskova.Kansanvalta.

V. Toiset routavuodet.

Lapin tarkka.Maan hädässä.Suora sana.Karjalan kannas.Vapaa mies.Uusmaalaisten laulu.Viipurin vartio.Mies mieheltä.Magna Charta.Joulu Krestyssä.Hautaus.Kansalaisseppel.Vapaus.Neljäs käsky.Kaiken kansan laulu.Airut.Suomen päivä.Suomen linna.

VI. Vallankumous.

Vapauden virsi.Juhlavirsi.Pekka Svinhufvud.Vapaa Viro.Terve, Ukraina!Suomen partioväen marssi.Vapaa kansa.Tumma päivä.Valtakunnan marssi.

Maaliskuun mietteitä v. 1918.

Ajanlehden kääntyessä, entisen passiivisen vastarintamme muuttuessa aktiiviseksi, jo parikymmentä vuotta kestäneen oikeustaistelumme vaihtuessa todelliseksi, suureksi, pyhäksi vapaustaisteluksi, lienee syytä palauttaa mieliin tuon pitkän murroskauden eri vaiheita ja varsinkin sitä suomalaisen kansansielun kehitystä, joka näinä vuosina on meissä ja meidän ympärillämme tapahtunut.

Mikä oli Suomen kansallishengetär vielä parikymmentä vuotta sitten?

Nuori, viaton Aino-neiti tai metsien Tellervo, joka huhuili karjojaan. Mikä on se nyt? Onneton Niobe, joka turhaan koettaa suojata lapsiaan salliman rankaisevilta vasamoilta, tai unissakäyjä lady Macbeth, jonka aivoissa kulkevat vain veriset kauhunkuvat.

Elämme Suomen historian huippukohtaa. Kaikki tämän kansan voimat, hyvät ja pahat, kaikki sen verissä vuosisadasta vuosisataan kypsyneet ominaisuudet ja katsantokannat, kunnot ja kunnottomuudet näyttävät nyt, ajan ankaran hengettären niitä koskiessa, kuin kivihiili tuleen leimahtaneen.

Epäilemättä on se Herran viha. Epäilemättä on se kuluttava tuli, jota ei vältä kukaan ja josta kansamme on käypä hoitamaan historiallista tehtäväänsä parempana, jalompana ja puhtaampana, ensi kerran isäntänä oman ortensa alla.

Kuin miekka tunkee tämä taistelo kaiken kansan lävitse. Sillä totisesti tätä sotaa "valkean" ja "punaisen" Suomen välillä ei käydä ainoastaan meidän ulkopuolellamme, ei vain Karjalan metsissä tai Pohjanmaan lakeuksilla, sitä käydään myöskin kunkin meidän sieluissamme ja sydämissämme.

Sielläkin taistelevat valon ja pimeyden vallat, samoin kuin ne ovat taistelleet kautta kansamme historian ja jo sen esihistoriallisena aikana Kalevalassa.

Mutta samalla käydään täällä myöskin suurta, henkistä ja aineellista, aseetonta ja aseellista maailmantaisteloa idän ja lännen välillä, suon hengen ja graniitin hengen välillä, ihmisen alkuperäisten vaistojen ja ylemmän, ohjaavan, järjestävän järjen välillä, josta jälkimmäinen varmaan on voittajana suoriutuva.

Mutta milloin? Kuinka kauan on kestävä tämä verinen tilinteko? Miten paljon täytyy tämän poloisen heimon kärsiä siitä orjanmerkistä, jonka Jumala kaikkivaltias nähtävästi on sen otsaan piirtänyt sen ensimmäisestä veljesmurhasta saakka, jolla se jo luomisen aamussa maat ja taivaat kauhistutti?

Sillä Kain, joka surmasi veljensä Abelin, oli kaikesta päättäen suomalainen!

Kummako, jos olivat suomalaisia Untamot ja Kalervot, ihmekö, jos Kullervon synkkä taru on suomalaisinta suurtaidetta, mitä on kyennyt milloinkaan luomaan tämän heimon henki? Omamme olet, "sinisukka Äijön lapsi!" Mutta hirmuinen sinä olet eikä sinua muut voi rakastaa kuin äitisi, joka sinut on synnyttänyt, ja joku joukosta ehkä, joka tuntee noiden samojen turmiollisten voimien omassa povessaan temmeltävän.

Mutta Pohjola? Mutta Kalevalan uroot? Kaikki ovat yhtyneet sinun syyllisen pääsi menoksi. Ja sinä menet perikatoon, sillä niin täytyy käydä, että valkeus voittaisi ja korkeampi tahto sinun kummullasi riemuitsisi.

Sinä et kelpaa elämään. Sinä kelpaat vain runo-aiheeksi, vain sankariksi Suomen suurimpaan murhenäytelmään.

Sinä kuulut sinne alhaalle. "Syvällepäin, maahanpäin, poispäin, tummaan, synkkään, pimeään, pahaan", kuten Nietzsche sanoo. Emmekä me kuitenkaan voi kieltää sinulta ikuista, katkeamatonta verensidettämme, hirmuista, kamalaa, kohtalokasta yhteenkuuluvaisuuttamme.

Ei kukaan tämän kansan lapsi. Ei kukaan, jonka elämä on vain hänen yö-syntyisen ja hänen päivä-syntyisen puolensa hellittämätöntä, perivihaista velisurmaa.

"Kansankavaltajia?" Niinkuin me sillä siitä pääsisimme! Niinkuin ei kansankavallus olisi aina hiipinyt tämän heimon kantapäillä!

"Sala-ampujia?" Niinkuin ei kautta kansamme historian Joukahainen olisi aina ampunut Väinämöistä, sulkanuoli aina suhissut juuri maan parhaita päitä kohti!

Jospa tämä edes olisi viimeinen kerta!

Kyllä, meidän eläessämme. Kyllä, ehkä jälleen sadoiksi vuosiksi, tuhansiksi vuoksiksi, mutta ei viimeinen kerta. Sillä tämä kansa tunnetaan siitä, että se kavaltaa, ja tämän heimon henki siitä, että se pettää isänmaansa ja tekee liiton vaikka pimeyden herran kanssa, jos se vain siten luulee voivansa kostaa niille, jotka ovat sitä korkeammat ja valoisammat.

Tämä kansa ei siedä mitään eikä ketään itseään suurempaa. Se on taituri vihassa eikä rakkaudessa, sillä se ei voi rakastaa muita kuin itseään ja omasukuista. Jos minulle viimeisellä hetkelläni sanotaan, että tällä niemellä asuu kansa, joka ei ole velisurmainen, ei salavihainen, ei naapurikateinen, niin silloin voin minä hyvällä syyllä silmäni ummistaakin, sillä silloin tiedän minä, että Suomen kansa on kuollut, eikä minua eikä meitä muita tarvita enää. Silloin asuu vieras heimo siellä, jonka kanssa ei minulla eikä minun runoudellani ole enää mitään tekemistä.

Ja jos minä kuulisin joskus koko tämän yhtä velisurmaisen maailmansodan päätyttyä, jossakin toisessa, onnellisemmassa olomuodossa, että oli maanpäällä enää vain viimeinen ihmispari, mutta nyt ei ole enää kuin yksi ihminen, omassa autiossa, mitattomassa, epäverrannollisessa suuruudessaan, niin varmaan hymyilisin vain katkerasti ja kuiskaisin hiljaa: "Hän on suomalainen".

Enkä erehtyisi.

Kirjoitin marraskuun "punaisen viikon" päätyttyä: "Tämän kansan sielussa asuu villipeto, joka irralle ja itsenäiseksi päästyään voi käydä vaaralliseksi myös ihmiskunnan yleiselle kulttuurille, mikäli sitä on sen käpälien ulottuvissa".

Nyt se pääsi! Nyt se itsenäistyi! Ja nyt se raivoaa kuin villipeto ja tuhoaa kaikki mielettömässä, punaista näkevässä murhanhimossaan.

Kirjoitan tätä unettomana, ahdistavana yönä, jolloin pahaenteiset laukaukset yksinäisiltä kaupunginkaduilta korvaani pamahtelevat ja kukaties kuinka monen vapauden marttyyrin tai rauhallisen kansalaisen veri jälleen Suomen kuutamoisia hankia kostuttaa. Olen miettinyt tätä näinä pitkinä, loputtomina päivinä, näinä verkkaan vierivinä, alituisen ja yksitoikkoisen kauhun viikkoina, siksi kuin olen tuntenut itseni idiootiksi ja viimeinenkin järjellinen ajatus on aivoissani seisahtunut. Ja samalla olen aivan erikoisessa määrässä tuntenut tämän heimon henkisen läsnäolon.

Sillä onhan tämä hulluutta! Onhan tämä täydellisintä tylsämielisyyttä, sitä samaa, mikä Gallen-Kallelan "Velisurmaajan" silmästä meitä vastaan niin outona ja omasukuisena tuijottaa.

Mitä oli marraskuun "punainen viikko" tähän verrattuna? Vain pieni yhteisharjoitus, vain viaton paraati ennen ratkaisevaa taisteloa…

Jotakin tehdäkseni ja toteuttaakseni jo vuosi sitten aikomaani suunnitelmaa, olen haalinut käsille joukon vanhoja runokokoelmiani, varsinkin niitä, joissa luulen nyt päättymäisillään olevan ajanjakson selvimmin kuvastuvan. Työ on koneellista, mutta ainoaa, mitä voin tehdä nykyään. Tahdon niiden avulla tämänVapauden kirjanpuitteissa antaa kuvan kansamme valtiollisesta kamppaelusta viimeisen parinkymmenen vuoden vieriessä ja samalla siitä muutoksesta, mikä sillä aikaa on sen sielussa ja meidän käsityksessämme siitä tapahtunut.

Sekin on osa sitä sisäistä kansallista tilintekoa, johon tämä aika on näiden rivien kirjoittajan, samoin kuin epäilemättä kunkin meistä pakottanut.

Ne ovat vain erään aikalaisen pieniä reunamuistutuksia, siihen toiseen ja suurempaan tuomiokirjaan, jota isänmaan ja maailman ajantieto kerran on pitävä näistä vuosista, näistä päivistä, viikoista ja kuukausista. Eikä vain ajantieto, vaan myöskin runous, sillä jos onkin totta, että "maailmanhistoria on maailmantuomiota", on vielä enemmän totta, että maailmanrunous tuomitsee historiankin. Niin korkea ei ole tämän kirjan tarkoitus. Se tahtoo vain palauttaa mieliin, mistä me pari vuosikymmentä sitten lähdimme tähän tullaksemme, mitä me olemme matkallamme kokeneet ja minkä henkisen taipaleen tällä välin suorittaneet.

Ja tästä eteenpäin? Olkoon Ajatar meille edes hiukan armollisempi!

Helsingissä, 15. III. 18.

Eino Leino,

Tyyni myrskyn edellä

Kevätkantaatti.

Terve päivä pohjolahan, terve Suomehen suvinen aika, terve lepikot lehtimaan, kullan käköset helkkymään, terve lämpimät lounatuulet, lemmen tuulet tuoksumaan, veret sinertämähän, maat vihertämähän, taivahan auteret tanhuamaan!

Paistos armahin aurinko, hellitä hempeä huomen! Pitkä, pitkä on pohjan yö, kolkko on talvi Suomen. Kauan kattanut korpia on härmän ja hämärän vyö, kauan on kuura peittänyt maan, kauan on huurra huokunut mieliin hallaa vaan — paistos armahin aurinko, hellitä hempeä pouta, että lähtisi sydänten jää ja silaus rintojen routa.

Suo jo lämpeni, sula on maa.Joutukaakyntäjät vakoja luomaan,vakoja suoria vapauden,uria uusia aatteenhalki harmajan suomaan!Joutukaa, joutukaakylväjät siementä tuomaan,tietojen kylvöjä,taitojen kylvöjäkyntäjän uutehan uomaan!Kyntäkää, kylväkää,toukojen, toivojen aika on tää!Toiveet milloin toteutuu,milloin halla ne syö.Nyt on Suomen toukokuu,nyt on kynnön ja kylvön työ,leikkuu, korjuu, kaikki muujääköhän Herran huomaan!

Rakas on taaton raatama pelto,makea maammon leipoma leipä,kova on vierahan maan kamara,karvas kakku äitipuolen.

Kauan Suomeni pettua söi, almuja aneli teillä, muruja liikoja muukalaisen kerjäsi kyyneleillä.

Mut kerran loppuvi kerjuu ja vieraan viiltävä herjuu, taas Suomen selkä nousta saa, tää kansa päänsä kohottaa, on tähkivä Väinön vilja, on kasvava Kalevan laiho, ja poistuva maasta on leivän puute ja vierahan viljan kaiho.

Ei voimoa puutu pelto ja väkevä, musta on multa, kun taivas antavi sadetta vaan ja lämpöä päivän kulta.

Ja Jumala armonpaistettaan on Suomenmaalle suova, sen nostava orahat aaltoamaan ja laihot laajat luova, ja soipa on sorea laulu yli peltojen mustan mullan — kyntäjille, kylväjille, kylmän vainion vakoajille.

Mut tyyni on kansojen surma, ei myrsky, ei tuulispää. On aurinko toukojen turma, jos kauan kestävi kaunis sää. Poudan poika on velttous, tyynen tyttö on saasta, mut ukkonen ilmoja puhdistaa ja tappaa tauteja maasta.

Ja idästä nouseva pilvi on ja kaakosta kamala lonka, mi taivahan lientävi myrskysäin ja jylisten rientävi Suomea päin mustana niinkuin muuri. Ja synkkä on yö ja ukkonen vyöryvi, salamat lyö ja maassa on murhe suuri.

On meillä loihtu ja laulun lunnas ja kieli joustava, norja lie, siin' on noustava kukkakunnas, siin' on soihtu ja siin' on tie.

Ja jälkeen yön ja ukkosen taas taivas seijastuu ja helmaan Suomen järvien taas päivä heijastuu, jo riemua soi pyhä syntymämaa, runo Suomen vuossadan raikahtaa, ja kautta kumpujen, vuorten helavalkeat leimuaa!

1896,

Kun kello seisoo —

Tää kansa on kuin kaupunki, min torninkello seisovi, ja aikaa kysymähän niin nyt kaikki juoksee naapuriin.

Ja toisen kello edistääja toisen jälkeen ihan jääja kaikki toimet nurin käy,kun ajan johtajaa ei näy.

Jos tääll' ois mies, jos yksikin,niin itse nousis tornihinja neron oikeudella hänsen kellon vetäis käymähän.

Ja virkkais: "Näin on aika maan!"Ja oman päänsä mukaan vaanhän ajan kellon asettais —ja kaikki uskoa sen saisi

Mut mies se viipyy, viipyy vaan, ja yhä seisoo kello maan ja kaikki toimet nurin käy, kun ajan johtajaa ei näy.

1896.

Nuorten usko.

Näin unta, että oli suuri maa, mi päivän alla aaltos vainioina ja nurmet nuoret taivaanrannan taa ne kukki kunnahina, laaksoloina.

Näin unta, että virroin vaahtosuinmaan kaiken halki kaikui kevään valtaja virran vieret tuoksui tuomipuinja savut armaat nousi puiden alta.

Näin unta, että rauhanmajoissaansiell' asui suuri, suora, ylväs kansa,niin kuulu kunniastaan, tarmostaanja vapaa, terve, täysi tavoiltansa.

Sen kansan aatos tulta salamoi,sen tunne tuoksui suviaamun lailla,mut kiurun lempenä sen kieli soija mieli päilyi niinkuin kaste mailla.

Ja maassa siinä laulu sääsi lainja taito hallitsi ja tieto johtija tuomioita jakoi tunto vainja sääli syytöksien ponnet pohti.

Ja ihmissarvo oli usko maanja oma sydän oli kirkko kunkinja Luoja oli luodun hyve vaanja työt ne rukoili, ei messut munkin.

Näin unta, että oli suuri maaja maata suurta asui suuri kansa,Se maa se oli niinkuin Suomenmaa,sen kansan nimi soi kuin Suomen kansa.

Näin unta, että päältä tämän maan nous maailmalle uuden aamun rusko; Sen sinne nuoret nosti voimallaan — ja nuorten voima oli nuorten usko.

1896.

Esisuomalaisia kuvia.

1.

Nimetön niemi.

Kerran illalla Kalevan kansa saapui niemehen nimettömään, matkan vaikean vaivoistansa yöpyi rannalle Iepäjämään, sytytti savunsa saarelmalle, tulensa niemyen nenähän toi, levitti lehviä kuusten alle, louhten lomahan majansa loi.

Vaan kun aamulla päivyt koitti valaen vesille kultiaan, kummun kuusessa peippo soitti, kukahti käkönen oksallaan, silloinpa heraksi heltyi mielet, sulipa hymyhyn partasuut, silloin helkähti sydänten kielet, humahti laaksojen laulupuut.

Juuri kaivaten maata moista lähteneet oli kulkemaan tuolta he Aasian alkukoista, otava, aurinko oppainaan: maata kaivaten, kussa senki luonto luontoa omaa ois, kussa Kalevan heimon henki korven honkien humussa sois.

Kohta tietäjä lyylin laittoi, saneli pyhäksi salmen suun, kummun kuusesta oksat taittoi, julisti vuorella jumalan puun, lepikön aitasi hiiden haaksi, asuma-ahoksi vainajain, nimitti niemyen Suomenmaaksi Ukolle uhreja teurastain.

Näinp' on riemulla Kalevan kansa tuhanten järvien maahan jäi, aneli onnea Ahdiltansa, palui palkkoja metsältäi, saarten salmihin verkot heitti, syvälle korpehen vipunsa vei, paaden kourussa kalansa keitti, kaupin tuntenut kaluja ei.

Vaan kun iltasin kumpuloilla päivän laskua katseltiin taikka erässä nuotioilla otavan sarvia outeltiin, silloinpa helisi kannelkielet, kautta kumpujen soitot soi, silloin sankarit vakaamielet sormet sormien lomihin loi.

Silloin loihtuja, laulelmoita partahuulilta humisi vaan, alkusyntyjä syviä noita, peruja kansojen kehtomaan, Vipusen virsiä, satuja Sammon, lovessaskäyntejä loihtijain, kuvia kummia Kalman kammon, ituja Tuonelan tutkelmain.

Luonnon lapsena kasvoi kansa, nukkui honkien huountaan, uneksi uudesta onnestansa, heräsi aaltojen loiskinaan: huuhtia raaten, kaskia kaaten voimoa elämän nisistä joi, metsän Mielikin povella maaten luonnon luottehet kuulla voi.

Siellä, suojana hongan juuri taivon tähtöset päällä pään, kasvoi Suomen sukuni suuri, yleni henki heimon tään. Kuuhut kulki taivahalla kuusten lomitse kurkistain, kansa kasusi kuusten alla, poimi hetkien helyjä vain.

2.

Suur-Suomi.

Koittipa vihdoin Väinämön aika, Suomeni sankari-aika, tietojen, taitojen, taikojen aika, laulujen, urhojen aika, jolloin suur' oli Suomen valta, laaja laulun ja soiton maa, Vienan päältä ja Valdain alta Suvannon suurten vetten taa, jolloin Suomeni kansa sorja ollut ei lännen, ei kaakon orja, jolloin Kalevan kalpa löi ja leimusi tietäjän taika.

Kauas valliten merta kahta Perman purret kulki, kauas kaartaen Pohjanlahta Kainuu satamat sulki, loitos Karjalan kannel kaikui, kauas kantoi Jäämin jous, Taarashuutoja rannat raikui, missä Yösalon purret sous: silloin suur' oli Suomen kansa, Suomen leijona voimassansa, silloin heimoni kunniaa koko Pohjola julisti julki.

Josp' ois astunut silloin miesi, kansani yhtehen tuonut, temmannut miekkasi, rastinut tiesi, valtasi vaajat luonut! Josp' ois Väinämö harmaapäinen silloin tarttunut valtikkaan taikka lähtenyt Lemminkäinen sukunsa suurena kulkemaan, noussut heimonsa herttuaksi, veljeskansojen kaitsijaksi, Väinän rannoilta Ruijan suulle torvien soida suonut!

Vaan ei kutsua kuullut kansa, kaikunut torven tahti, Väinämö soitteli kanneltansa, impiä ajeli Ahti, eip' on astunut silloin miestä Suomen onnea ohjaamaan, kansa ei tietänyt Kalevan tiestä, veli ei tuntenut veikkoaan: Perman rannalle Norja nousi, Väinän virtoja vieras sousi, Kainuun hautasi kansojen yö — vaipui heimoni mahti.

3.

Ukon juhla.

Tullut oli koolle kansa tuomaan toukouhrejaan vetten, vaarain partahilta kautta suuren Suomenmaan, tullut oli nuori, vanha vakkojansa tuomahan, pyhän Päivävuoren päällä Ukon maljan juomahan.

Tuolla tammipuiden alla urhot vanhat tarinoi,täällä kummun tanterella nuori kansa karkeloi,siellä istui Ilmariset, haastoi Väinöt harmahat,täällä leikki Lemminkäiset, astui Ainot armahat.

Vaan kun vaati heimon herra, kansa Ukon maljan joi.Vanhat haastoi harvaksensa, nuori kansa karkeloi.Käkö kukkui kultarinta, tammet haastoi hiljakseen,meri aaltos vaaran alla, päivä paistoi päällä veen…

Silloin nousi outo purje ulko-ulapalta,laiva kohti Suomen saarta laski lännen alta,urhot tuota ensin luuli allin ampujaksi,naiset kaupin haahdeksi ja saksan haljakaksi.

Katsottihin, kaivattihin, niin jo nousi toinen,nousi kolmas, nousi neljäs purje yhdenmoinen,vaan kun koko taivon ranta välkkyi valkealta,silloin ties he vainolaisen tulleen lännen alta.

Silloin vanha vaiti jäi ja lakkas laulu nuoren,kotihinsa kansa riensi päältä Päivävuoren,kohta joka kukkulalta vainoliekit nousi,kautta suurten Suomen vetten sotapurret sousi.

Saapui kansa Auran suulle, poikki Pohjan tiestä,saapui sata jousikättä, tuhat miekkamiestä,mutta taakse taistokentän, Päivän kukkulalle,nousi Suomen suuret noidat suurten puiden alle.

Päivä näin kun vuotettihin, niin jo vieno iltasaattoi luokse lännen laivat taivon rantehilta,nousi Ruotsi rantamalle, nousi rautarinnoin,läksi länsi taistelohon, länsi uskon-innoin.

Jop' on jouset jännittyi ja suihki sulkanuolet,päivä peittyi vasamoihin, yöhön Pohjan puolet:Lappi laaja katsomahan kaaloi tuota kummaa,Turja kaikki kammostui jo talven yötä tummaa.

Iski mies jo miestä, miekka vasten miekkaa,kalskui kalpa, raikui rauta, huuhtoi hurme hiekkaa,silloin valkes Pohjan yö jo säilän säihkynnästä,revontulten roihun näki Lappi etelästä.

Vaan ei miekoin, miehin yksin sotaa käyty siellä,käytiin sotaa sanalla ja miettehellä, miellä,taidon kalvat tahkottiin ja tiedon linnat luotiin,kansanhengen kaikki voimat taistelohon tuotiin.

Tuolta takaa tapparoiden tammikummultansalauloi Suomen suuret noidat tenholaulujansa,lauloi pillat piilostaan ja turmat Tuonelastaan,Turjan tuulet, Hornan henget vainolaista vastaan.

Mutta taiston tuollapuolen loisti lännen valta,välkkyi suuri kultaristi vaahderkunnahalta,siellä helkkyi helmivyöt ja Herran kuvat kulki —siellä munkit Henrik piispan piirihinsä sulki.

Aina jatkui leikki julma, miesten leppä juoksi,rynnättihin, väistyttihin, vaihtui luode, vuoksi.Harveta jo Ruotsin joukot alkoi sieltä täältä —silloin nousi outo lieska Päivävaaran päältä.

Kuinka lie se syttynytkin? Liekö loihtijaltakipunainen kirvonnutkin tulustaulan alta,vaiko — niinkuin kansa kertoo kirkon legendasta —Ukon uhripuuhun iski liekki taivahasta.

Kuinka lie! Mut kauhu valtas Suomen miesten mielet,kun he huomas vaaran päältä tuimat tulen kielet,kauhu hiipi kalvan päihin, tunki miesten tarmoon:toiset pyrki pakohon ja toiset turvas armoon.

Näinpä loppui taisto suuri, taisto Väinön taian,näinpä päättyi päivä armas, päivä Väinön aian.Eikä soihtu sammunut viel' ollut iltaruskon,kun jo Suomi Kupittaalla otti uuden uskon.

1896.

Legenda.

Kun Herra ynnä Pyhä Pietari ne merta, maata muinoin matkasi, niin kerrotaan, he kesäillan tullen myös saivat Suomenmaalle siunatullen.

He alle istahtivat koivupuun,mi kasvoi kaltahalla salmensuun,ja tavan mukaan pikku toraan jälleenhe joutuivat. Sen Pietar' alkoi tälleen:

"Oi Herra, mille maalle jouduttiin!Mi kansa, köykkyselkä, köyhä niin!Maa karu, kallioinen, pellot pienet,ei muuta hedelmää kuin marjat, sienet!"

Mut Herra hiljakseen vain hymyili:"Voi olla, maa on karu, kylmäki,ja vilja kasvaa voisi vikkelämmin,mut kansa, sen on sydän kaunis, lämmin".

Näin lausui Herra hymyi hiljakseen.Ja katso! Kumma hohde peitti veen,suo kuivi, korpi kaatui, metsä aukesja vainioilta roudan valta raukes.

Pois Herra kulki kanssa Pietarin.Mut kerrotaan: kun illoin kesäisinsa istut koivun alle, on kuin täälläviel' liikkuis Herran hymy vetten päällä.

1897.

Taiteemme.

Olkohon taiteemme niinkuin tammi, tuuhealehtinen, lempeä puu, olkohon niinkuin kartanon koivu, varjoisa, vilpas, juurella jonka maamiehen murheet unhottuu.

Olkohon taiteemme niinkuin meri, syvä, mut päilyvä pinnaltaan, olkohon niinkuin kunnahan lähde, vuoresta tullut, vuoresta viepä, kantava laaksohon kauneuttaan.

Olkohon taiteemme niinkuin taivas, siintävä, soiluva, tähtinen, sees, olkohon niinkuin nouseva päivä metsien päällä, järvien päällä, kun sinä kaiutat kantelees!

1897.

Ajan vanki.

Viel' onko se ruoho vihreäämun koppini ulkopuolla,oi, vieläkö lainehet sinertääja vieläkö lintuset visertääkuin ennen, kun lauloin tuolla? —Tuo, ihmiset oi, mulle virkkakaa!

Viel' onko se elämä ennallaanmun koppini ulkopuolla,viel' onko se elossa onni maan,sitä vieläkö ihmiset ajaa vaankuin ennen, kun ajelin tuolla? —Tuo, ihmiset oi, mulle virkkakaa!

Viel' ovatko nuoret ne nuoriamun koppini ulkopuollaja vieläkö maass' on vuoriaja tahtooko vielä ne taistellakuin ennen, kun taistelin tuolla? —Tuo, ihmiset oi, mulle virkkakaa!

Ne vieläkö uskovat, toivoivatmun koppini ulkopuollaja vieläkö elää unelmatja vieläkö liput ne liehuvatkuin ennen, kun uneksin tuolla? —Tuo, ihmiset oi, mulle virkkakaa!

Kaikk' onhan se kaunista, kauniimpaa,kuin ennen ulkona tuolla?Ja vangin tyrmä se valkeaaja siintää taivas ja kukkii maamun koppini sisäpuolla —ja vangin kantelo kajahtaa.

Soi, helise, kantelo vapauden,soi heille ulkona tuolla,punat nosta poskihin nuorien,sytä uskoa sankarisydäntenunen kaunihin eestä kuolla —jos kaikki vielä on ennallaan.

Mut miksi on kaikki niin hiljaisaamun koppini ulkopuolla?Miks kuule en orhien hirnuntaa?Vai oliko kaikki se unta vaan?Niin aika on vangin kuolla —ja vaieta vangin kanteleen.

1897.

Me kasvamme.

Me kasvamme kansana, nuorina,sen vahteina seistensuorina,me kylvämme haavehin kummut ja haat,valon miekoilla valkaisten Väinölän maat —tule, Väinö, niin porteista peistenläpi lehtojes astua saat.

Me kasvamme Kalevan juuresta,me laulamme maastasuuresta,sen kutsuen kuulujen kunniaanajan puhtaamman puolesta taistelemaan,että peittäis ei petos, saastaikilaaksoja laulujen maan.

Me voitamme miekoin ja kantelein,me kiistaamme taiteentanterein,ja tulkohon talvet ne tuiskuin ja jäin,me seisomme vastassa seppelepäin,me aitaamme kauneuden kaiteentuhatjärvien turvaksi näin.

Me olemme pikkunen kansa vaan,meit' tenhota ei saaansa maan,ei kullat, ei valtojen vaunut nuo,on meidän vain taivahan vahvuus tuo,min kiitosta kiuruset veisaa,min armoa ves'sade suo.

Me seisomme yksin päällä maan,meill' on tämä rantatäällä vaan,jos meidän ei suuresti silmämme nää,sydän kuumasti lyö, äly välky kuin jää,me vyörymme niinkuin santa,kun saapuvi myrskyjen sää.

Meill' onhan niin paljon yhteistä.Miks riidellä oraanlyhteistä?Tää aika on armoton, aatteheton.Kuka tietää, ken laihomme leikkaava on?Mut sortua saa ne ei soraan,ei raakuuden rauniohon!

1898.

Gladstonen haudalla.

Kansat muut jo muistostansa haudan oli heittäneet, seppeleillä, kukkavöillä kummun pyhän peittäneet, jonka liki liikkui henki vuosisadan sankarin, heikon turva, pöyhkän pelko, vastuun aate ankarin.

Oli viikot vierinehet, kulkenehet kesäkuut,omiss' arkiaskareissaan taasen toimi kansat muut,liian kauan olikin jo peijaat pitkät kestäneet,ihanteilla ikuisilla elämätä estäneet.

Kukin tarttui tarvistöihin. Aika kulki kulkuaan.Mikä tuumi tullejansa, kuka kauppaliittojaan.Mutta taivaan rantehilla meri jyskää, salamoi,siellä ajan sankarille suuret kuolinkellot soi.

Siellä aallot miestä ahmaa, tykit tulta tuiskuttaa,siellä surman suuret henget punahunnuin huiskuttaa,siellä voittaa voima yksin, voita aate, armo ei —siellä saalis taattu, tietty myös on korppikotkillei.

Haiskahtaa jo raadon haju. Herää hukat hiipimään.Hurme lämmin löyhkähtääpi, korpit koittaa siipiään,liikahtaa jo laivalinnat, asepajat paukahtaa,kiurunkielin, korpinmielin koht' on koko mannermaa.

Silloin, katso, pohjan päältä haaksi merta halkoilee,kokan kääten koillisesta pursi pieni palkoilee,juoksee kautta Juutinrauman, saapuu saareen Brittien,astuu rantaan aimo ukko, tuoden Suomen seppelen.

Ja hän haastaa, halliparta: "Kaaduit, saaren suora puu!Sua muistellessa multa murheet pienet unhottuu,haihtuu kotihuolet enkä tässä muista muuta kuinSankarin, mi vapautta täytti töin ja saarnas suin.

"Saarnas sanaa ihmisyyden, puhui puolta heikkojen,uskoi elin-unelmahan kaikkein pienten kansojen,joille niinkuin jokaiselle kaikuu käsky Jumalan:kasva, kartu, marjat omat kanna iloks maailman!

"Vapahasti taivaan tuulet hongikoissa hohisee,vapahasti valtamerten aallot aavat kohisee,vapahasti lintu laulaa, nurmi nousee, lehto soi —ihminenkö yksin ilman vapautta nousta voi?"

Näin sa kysyit, jalo vanhus. Siitä sua kiitämme,siitä sua seppelöimme, kaikki pienet kansat me.Mutta parhaan kiitoksemme tuomme sulle toimin, töin,tuomme tietein, tuomme taitein, tuomme laulun laaker'vöin.

Noin hän haastoi, aimo airut. Ihan niinkuin itsestääntoki siirtyi urhon sielu, maahan pieneen kääntyi pää,näkyi pilvi pohjan päällä, uhkas Ukko yllä veen,ja hän hiljaa kädet risti vielä viime rukoukseen:

"Herra, suojaa Suomen rauha! Pilvet mustat kulkevat,oudot, synkät aavistukset miesten mielen sulkevat.Mutta Suomen kansa turvaa turvahansa entiseen,sanaan Suuriruhtinaansa, lakihin ja oikeuteen.

"Luoja, kaitse Suomen lukko! Aik' on paha, levoton.Vaakalintuin liidellessä pääskyn onni pesäss' on.Vaan jos vaaran tullen vaatii valtaistuin, kotilies,varmaan silloin vankkumatta seisoo joka Suomen mies."

Kyynel kirkas silmän kasti. Ukko pyyhkäs kyyneleen,lykkäs purren lainehille, läksi kotimatkalleen.Vaikka aallot miestä ahmaa, vaikka mylvii myrskysää,rauhallisna Suomen heimo suurta merta viilettää.

1898.

Päivän poika.

Oi, kuulkatte, kuinka se sykkäilee tämä maa ja sen musta multa! Oi, kuulkatte ääntä, mi kuiskailee joka pellolta perkatulta! Se ääni on suuri ja kaunis ja pyhä, se ääni on kansamme kalleus yhä, se kutsuvi työhön ja taistelohon ja kauan jo kutsunut on.

Se on kansamme voima, mi kaikki voi, kun suru oli leipänä Suomen, se on kansamme henki, mi kaikki loi, kun luotihin Suomen huomen; se liikkuvi laineilla tuhanten vetten, se kaikuvi kielistä kanteletten, se lehdossa helkkää, se laaksossa soi, sitä laps emon maidossa joi,

Se hetkeksi kohota pinnalta maan voi kylmiä ilmoja pakoon, mut siellä se voimia kokoo vaan ja siellä se kasvaa ja sakoo, ja kun sen on aika, se Ukkona soipi, myös sateena, tuulena tulla se voipi ja lakaista laaksot ja virrat ja maan. Koska, koska sen nähdä ma saan?

Koska saan minä nähdä Suomeni tään yheks, suureksi yhdistäyvän? Koska uskonsa voimalla nuorten ma nään ajan aaltoja astuen käyvän? Koska nään minä nousevan kansani rinnan, lapset yhdessä leikkivän töllin ja linnan, koska nään minä saapuvan sankarin sen, jota hengessä haaveilen?

Kun tyhmyys ja raakuus raukaisi maan, niin häntä, häntä ma uotin, ja unelmat muut jos ne murtui vaan, niin häneen, häneen ma luotin, olen uottanut häntä ma päivää ja yötä, ja paljon niin ollut jo hällä ois työtä, mut häntä uskon ja haaveilen ja lakkaa laulamast' en.

Mut viikot ne vierii ja vuodet ne käy, yhä kaikki on ennallansa. Yhä ei minun unteni urhoa näy ja mieroa kerjää kansa. Missä viivyt sa mies? Vai oisko se unta, vai oisko se mennehen talvista lunta, kun uskon ma Suomeni suuruuteen ja sen kuntoon, kantelehen?

Ei, ei! Mulla on joku rinnassain, siell' on eräs ääni, mi puhuu, se uni ett'ei ole unta ain, vaan kerran se huutaa ja huhuu, minä tunnen sen suonissa, lihassa ja luissa, minä kuulen sen tuulessa, ilmassa, puissa, näen silmissä nuorten sen liekehtivän: Hän on saapuva, sankari hän!

Hänen nimens' on päivä ja kansan koi ja hän Suomemme suureksi nostaa, hän maammonsa mahlat palkita voi ja taattonsa kohlut kostaa. Hän saapuva on kuni Väinämö uusi, sen laulun on kuuleva koivu ja kuusi ja Vellamon neiet ja metsä ja maa yli aaltojen, aikojen taa.

Mitä meistä! Me kaikki soitamme vain kannelta katajaista. Se taide, joka ei hymyile, se ei ole taivahaista. Hän soittonsa koivusta soreasta vuolee, hän riemuiten elää ja riemuiten kuolee, häntä kantavi kämmenin kansa ja maa, hän kukkia antaa ja saa.

Tämä aika on aikoja etsinnän. ja aikoja valmistuksen, mut suurena, silloin kun saapuvi hän, lyö hetki sen lupauksen, mihin luotamme kuin ois se taivahan Herran, kun tänne hän kansamme johdatti kerran läpi myrskyjen, tundrojen, tuulien tuhatjärvien rannoillen.

Oi, kuulkatte, kuinka se sykkäilee tämä maa ja sen musta multa! Oi, kuulkatte ääntä, mi kuiskailee joka pellolta perkatulta! Oi, nähkää sen kukkivat kummut ja saaret, sen aalloissa siintävän taivahan kaaret ja vierivät virrat ja vehreä maa — oi, nähkätte syntymämaa!

Se kansa, mi tänne ohjattiin, se ei ole hukkahan luotu, se kansa luotu on suurempiin, kelle kerran on maa tämä suotu; se luotihin kansaksi kantelon, laulun, ikikansaksi kauneuden, taltan ja taulun, ja kansaksi nousevan taitehen sen, jonka kuulemme kuiskehen.

Vuossata on jällehen vierähtänyt ja meriltä uusilta tuulee. Käy ajassa uusia aatteita nyt, ja kellä on korvat, se kuulee, se kuulevi puissa mahlojen juoksun, se tuntevi ilmassa ihanan tuoksun, mi kevättä kertoo ja ennustaa — oi, kuuntele syntymämaa!

Oi, kuuntele korvin avoimin ja aattele täysin aattein, oi, pukeu paitoihin puhtaihin ja valmistu juhlavaattein! Sun koittava, kansa, on sunnuntaisi — ja koittaa kyllä se kohta jo saisi, olet tarpeheks kyynelin kylpenyt, Hymyhuulinen olkosi nyt!

Luo silmäsi laajalti ympäri maan, katso kauaksi länttä ja itää: maa vaiti on, vartovi sankariaan, aika seisoo ja lippua pitää. Ken tohtivi temmata vuossadan vaatteen? Ken tohtivi nostaa nousevan aatteen ja korkeella kantaa ja lennättää? Nouse, Suomeni! Pystyhyn pää!

Nouse, Suomeni, suurena, rynnistäin, nouse vaaroilta, vaarojen alta, nouse rannoilta järvien siintäväin, sinä sinisten toivojen valta! Luo päältäsi pienten riitojen riehu ja kasva ja kansojen lippuna liehu ja näytä, mit' täällä pienikin voi, kun suurta se unelmoi!

Näe unta kansojen keväästä ja vapaudesta, mi koittaa, näe unta uusista hyveistä ja ihmistyöstä, mi voittaa, näe unta, ett' tieto on voima ja pyhä, mut voimankin yllä on rakkaus yhä ja valo on valta, mi velvoittaa — näe unia suuria, maa!

Eri lahjoja meille Luojamme soi, kuka paljon sai, kuka vähän, mut yhtä lahjakas olla voi kukin toistansa lempimähän. Ja muita jos enemp' on yhdelle suotu, se yksi muiden on suojaksi luotu ja avuksi veljien heikompain. Ole hyvä, oi kansani, ain!

Ole hyvä! Älä vastahan ärjäise, kun orpo pirttihis astuu! Ole hyvä! Ja hymyllä lohduta se, kenen silmät kyynelin kastuu! Ei leivästä yksin vaimene suru, vaan antaos rikkaasta riemustas muru, vie joukkohon lastesi leikkiväin! Oman onnesi kartutat näin.

Se ilo, mi kasvavi murheesta, se yksin on oikea täällä, ja ethän, kansani kallis sa, ole kulkenut kukkien päällä, mut niin jos sa kestät onnesi uuden kuin kestit sa tuskan ja onnettomuuden, niin olet sa kansa, mi kaikki voi. Älä horju, Suomeni oi!

1898.

Uudenvuoden iltana v. 1898.

Jo impyet sukivat suortuviaan yön istuen peilien eessä ja vartovat vaan, uus vuosi kons' ajavi orhillaan ja millainen mies on reessä.

Taas kirkonkellot kaikuu kaikkialla ja kuuset palaa ja siskot yhtyvät kuusten alla. Nyt juhla maassa on, nyt lepää kansa ja tinakauhoin jo lapset valaa, mit' tuova vuosi on tullessansa.

Ne valavat onnea vanhemmille, ne uskovat uutta vuotta, ja lasten leikkiä katsomahan jo vanhatkin siirtyvät suotta: kas, linnoja, torneja korkeita, tinakeihästä, kilpeä, miekkaa, kas, tuossahan laiva jo laineita käy, tääll' orhi jo polkevi hiekkaa.

Mut maa on synkkä ja yö on musta, ei kangastusta, ei valon välkettä taivahalla.

Nuorin lapsi kehdossaan nukkuu unta ihanaa, äitikulta kurkistaa, viittaa isää katsomaan, isä hymyy, äiti myös. Lapsi, lauha olkoon yös! Ensi uunnavuonnasi ollos kahta vankempi.

Mut maa on synkkä ja yö on musta, ei kangastusta, ei valon välkettä taivahalla. On nuoret vaiti ja vanhat heikot ja kaikkialla, oi veikot, veikot, vain tarmon puutetta, taantumusta.

Kun paras poljetaan ja tuhmuus ilkkuu ja Väinön kansa kun hehkuu himoistaan, ei innostansa, kun veitset, kahvelit maassa kiikkuu ja ruostuu miekat — niin mistä laulaisi lauluniekat?

Oi, Suomen immet, uottakaa te itsellenne miestä, mi voisi maata vallita ja pikku riidat piestä, jost' oisi miestä maallekin ja Suomellensa suurta — oi, Suomen immet, uottakaa te miestä Väinön juurta!

Oi, Suomen äidit, soutakaa te meille sodan lasta, niin ylvästä, niin ylpeää, niin voiton-voimakasta, mi säilän terän tempoais ja nuorten lipun nostais — oi, Suomen äidit, soutakaa te lasta, joka kostais!

Oi, Suomen lapset, valakaa te vanhemmille usko, ett' takaa tinakeihästen käy teräksisten rusko, päiv' että päättyy häpeän, uus alkaa aika kerran — oi, Suomen lapset, valakaa te meihin vaajat Herran!

Mut maa on synkkä ja yö on ei kangastusta, ei valon välkettä taivahalla.

Helmikuun manifesti

Helsinki sumussa.

Sumu Suomenlahden päältä hiipii, peittää kaupungin ja kadut, kirkot, ilma myrkyllinen maata myöten kulkee, vierii, suun ja keuhkot sulkee, kansa astuu katuvieriänsä, astuu hiljalleen ja hiljaa kuiskii: tullut turman on ja taudin aika.

Yhä paisuu paksut myrkkypilvet, rintaa outo paino ahdistaapi, usmaan uppos Nikolain jo kirkko, sumu Säätytalon ukset sulki, harja uljas Ritarhuoneen peittyi, Senaatinkin seinät harmenevat, Yliopisto vain yksin enää sekä Suomen pankki paikoillaan on.

Eipäs! Onpa muutakin! Kas, vielä patsas seisoo Aleksander toisen, seisoo sumun kesken keisar-vainaa kansan lempimänä, kaipaamana. Katso, oikeuden jalopeuran silmä kirkas sumun halki säihkyy, vielä leyhyy rauhan palmulehvä, lyyra helkkää sekä sirppi suihkii — kaikki Suomen, kaikki kansan eestä.

Kansa astuu katuvieriänsä, astuu toivoen ja toivein kuiskii.

Silloin torin halki askel kaikuu, askel marssivaisen asejoukon, tyyni, säännöllinen, raudanraskas, huudetaan: smirnaa! ja takit harmaat hetken häilähtää ja sumuun häipyy — sitten kaikki taas on ennallansa.

Kansa äänetönnä tuijottaapi, peittyy patsas Aleksander toisen.

Runoilija.

Yli Suomen purjehti pilvet, lumi verhosi joka puun. Yö selkes. Ja yhdeksästoista se yö oli helmikuun.

Ja Pakkanen, Puhurin poika,läks jäisestä linnastaan,läks kädessä viikate käyrä,rautaruojuet jaloissaan.

Ja kussa sen kolisi askel,siinä ihmiset heräsi,ja kussa sen viikate välkkyi,siinä toivehet nukahti.

Läpi kylien, kaupunkienkikävi Puhurin poikasen tie,ja ollut ei tölliä maassa,jossa silloin ei väristy lie.

Tuli tumman Tuonelan herramyös mökkihin laulajanja laulaja silmänsä nosti:Mitä täältä sä tahdotkaan?

Ei tääll' ole kukkia kevään,ei toukoja, toivojakaan,tääll' asuvi tuska ja nälkäja kurjuus ja köyhyys vaan.

Ei mull' ole äitiä, isää,ei armasta, ystävää,ja maa, jota lemmin ja lauloin,mua kiljuen kivittää.

Tää kansa, min nostaa ma tahdoinmaan valtojen mainesehen,mua polkevi, pilkkaa, tallaa —haa, vielä mä kärsisin sen.

Mut katsele kansoa Suomen!Maassa laulun ja kanteleen,papit, piispat ohjia pitää,pikku bismarckit hallitsee!

Ovat poissa jo vanhojen parhaatja ne, jotka jälellä on,ne tomussa harmaassa seisoojo hyllyillä museon.

Ja nuoret, jotk' oli luotuajan nousevan armeijaks,ne palkoista, arvoista haastaa,miss' yhtehen tulevi kaks.

Haa, tumman Tuonelan herra!Yli käykösi Kalevan maan,lyö tomuksi linnat ja töllit,että säästy ei ainoakaan.

Tää kansa ei viel' ole kypsäpää pystyssä käymähän,siks käydä sen köyryssä täytyyja oppia ryömimähän.

Vasta koska sen ylitse kulkeesotavaunut sortajien,se ehkä jällehen muistaa,mihin määräsi Jumala sen.

Näin hurjana laulaja huusi,alas painoi hehkuvan pään.Mut Pakkanen seisoi ja hymyivain hyisintä hymyään.

Mitä odotat vielä sä täällä?Miks luotani lähde et?Niin syvältä syöntäni viiltääsun silmäsi tuikkehet.

"En muuta ma viivy täällä,vain sanoa tahdoin ma sen:Tuo kaikki, jot' toivotit juuri,jo käynyt on totehen."

Hän irvisti ikeniänsäja viittas vielä ja läks.Mut laulajan poski lensiniin kuoleman kelmeäks.

Ja oli kuin ois omat tuskatnyt ollehet varjoja vaan,sana yksi nyt vaan salamoinut:Kaikk' edestä kansan ja maan!

Ja veri se pilkattu, lyöty,se tallattu tomuhun,nyt hymninä suurena hyrskyi:Herra, suojaa maatani mun!

Herra, suojaa kansoa Suomen,sen lakeja, lauluja sen!Herra, suojaa sen äitien kieltäja mieltä sen lapsien!

On orjuus kauhea vieras,se ei tule yksinään,sen jäljissä käy petos, vilppi,selän köyryys ja kumarrus pään.

Sen jäljissä käy rikos, rutsaja tuijotus toiveheton,sen jäljissä käy tuhat turmaa —Herra Suomea suojelkohon!

1899.

Suomen laululinnut.

Me laulamme laulua vapauden sulon Suomemme taivahalla, ja vaikka Suomi on suruinen ja kansa on kaipuun alla, me laulamme vaan, emme muuta me voi, miten raitis on metsän tuuli, miten rakas on taivahan vapaus, oi, ken kerran sen kuiskehet kuuli.

Me olemme lintuja pieniä vaan, mut suustamme Jumala puhuu, Hän käskevi kansansa valvomaan, kun turmion huuhkajat huhuu, me lennämme, laulamme ilmoille, missä piilevi petturi, konna, mut sen maankuuluks me kiitämme, joka vaarass' on vankkumatonna.

Me lennämme, laulamme ympäri maan, me lietsomme pyhää tulta, me istumme linnojen ikkunaan, joista kiiltävi päärlyt ja kulta, maan mahtavilta me kysymme näin: "Laps Suomen, sulla on kansa, sit' oletko vienyt sa päivään päin vai tallannut tuskassansa?"

Me istumme vierelle opin tien,jota tietoviisahat astuu:"Muru anna, sen lohduks ma heille vien,joiden silmät nyt surusta kastuu."Ja kyntäjän korvaan me kuiskimme:"Oi kynnä, oi ystävä, kynnä!On kuolohon tuomittu kansa se,jonk' aura on väsähtänynnä."

Mut kuullessa impyen huokaavan suvilehdossa, leppien alla, me laulamme laulumme vienoimman: "Oi, impynen leppien alla, miks huokaat? Sulla on tehtävä myös, kas, tuho on kansasi nieltä, tytär Suomen, nouse jo, suuri on työs, sytä sulhossas sankarin mieltä!"

Ja nähdessä poikasen istuvan liki liikkuvan virran laineen, me laulamme laulumme uljaimman: "Oi, kauniit on laakerit maineen! Ovat sorjat ne umppuset unelmain, mut sorjemmat tekojen tertut. Käy, poikanen, poimi, ja haudallas ain on laulava kevään kertut."

Me veisaamme laulua vapauden, me Herran tahtoa teemme, ja soipa korvissa sortajien öin, päivin on säveleemme, se on ulvova niinkuin ukkonen, se on kasvava kansan voimin, ja kaikuva laulu on vapauden täällä kerran töin sekä toimin!

Herran kansa.

Me suomalaisia olemme ja suomalaisiks jäämme, ken muuta meiltä tahtovi, se erehtyypi suuresti, me Suomen tavat pidämme ja suomalaisen päämme.

Nää tavat suomalaisen on: lain kuuliaisuus vankka, työ, tyyneys, Luojaan luottamus ja aina uusi uskallus, kun tulee tuulet kohtalon ja lankee sade rankka.

Tää kansa Herran kansa on, on kansa kalliolla, sill' onpi oma määränsä, tää kansa ei saa epäillä, vaan liitossaan kanss' auringon sen täytyy luja olla.

On tähtiin kirjoitettu se: jos tämä kansa kaatuu, niin kaatuu portti pohjolan ja esivahti Europan, jää soittamatta kantele ja laulun mahti maatuu.

Ei meidän töistä menneisyys, ei aikakirjat tiedä. Mit' tehty täällä suurint' on, se tehtiin Suomen peltohon, ja senkin uhkas synkkä syys jo usein meiltä viedä.

Mut kestävä on Suomen mies ja sitkeä sen selkä, ja harmaa vaikk' on pinta sen, niin sydän sill' on punainen ja punainen sen kotilies, ei pakkasta se pelkää.

Me emme usko aseisiin ja emme kalvan kahvaan, me uskomme vain aurahan ja kahteen kovaan kourahan, me uskomme vain sydämiin ja valon työhön vahvaan.

On kerran päivä koittava, kun Suomen suuruus tutaan, kun mitataan sen hurmehet ja luetaan sen kyynelet ja valtakuntain saleissa sen vuoksi kokoonnutaan.

Ja kerran lintu laulava on Suomen akkunalla: "Oi laske, laske tupahan, ma tiedän viestin vienoimman, jo Jumalall' on kunnia ja rauha maailmalla."

Ja silloin Suomen enkeli on hymyilevä hiljaa, ja katso, musta multa se, min kastoi kansan kyynele nyt helmastansa kantavi vapauden kultaviljaa.

Oi, kuulkaa, eikö Suomellein jo suihka rauhan siipi? Ei, ei se vain ol' tuulonen. Mut tullos, tuuli vapauden, niin lauluin, huiluin, kantelein sua Suomi tervehtiipi!

Äl' horju.

Äl' horju, suora Suomen mies, isäisi polulta, on raskas kantaa orjan ies ja ruoska katkera.

Et horjununna silloin sä,kun maassa sota soi,kun kylät seisoi kylminäja hurme huppeloi.

Vaan leivoit leivän pettuisen,kun loppui rukihit,ja koska puuttui aapinen,sen puuhun leikkasit.

Ei kuollut kunto Suomenmaan —se oisko kuollut nyt,kun maa on vauras, valveillaanja kansa herännyt?

Ei koskaan! Sanat salamoimökistä mökkihin:Se maa, min meille Herra soion meille rakkahin.

Se laki meille laatuisin,jonk' isät rakensi;se kieli meille kallehin,jonk' äiti opetti.

Ja katso, kansa yhtyvi kuin vuori yhtehen: ken tästä päästä tahtovi, hän käyköön läpi sen!

1899.

Molok.

Käy kauhun huudahdus halki maan:"Taas Molok vaativi uhrejaan!"

Molok on herra, Molok on mahti, Molok on jumala Foinikian, raudasta rakettu, hehkuva-helma, suu suden, pää pedon kauhistavan, taas kita Molokin ähkyy ja aukee, taas sodan henget on hereillään, lapsia tänne, pientä ja suurta — Molok on, näättehän, nälissään!

Ja äidit ne lastansa hellemmin sydäntuskassa sulkevat sylihin: "En antaa voi minä viimeistäni, jään onneton orvoksi, yksinäni!"

Auta ei itku, auta ei parku, aika on Molokin armoton, taivas on outoja merkkejä täynnä, kuussa nyt kummia nähtynä on. Haa, miten korvessa huuhkaja huutaa, hyena hiipii ja shakaali käy! Tuokatte miestä ja neitoa nuorta — lapsiin nyt tyytyvän Molok ei näy!

Näin kansamme miehuus kuoleutuu —oi suuri, oi suuri on Molokin suu!

Ja rannoilla vaimojen valitus soi —mut vuorilta uusi jo koittavi koi.

Kansamme voima, kansamme mahla näin sodan uuniinko uhrattais? Taivahan merkit, kuuhuen taiat, meiltäkö mehumme ahmia sais? Ei, tämä kansa on nuori ja norja, kuolla ei tahdo, kun elää se voi, ei olla herra ja ei olla orja, vapaa se olla vain tahtovi, oi!

Ja huudot ne kulkee ja huudot ne käy,mut vielä ei vapauden aamua näy.

Yhä Molokin yössä on kansa ja maa —ja murhe se murtavi Foinikiaa!

Myö kalliista henkesi!

Myö kalliista henkesi, nuori mies,pian laantuvi elämän laine,yli vuorien ylhien käyköhön ties,missä kukkivi kunnia, maine!Kas, kotkat ne luotihin ilmojen teilleja alppien ruusut ne kukkivi meille —myö kalliista henkesi, nuori mies,iankaikkinen ei ole aine!

Myö kalliista henkesi, nuori mies,jos vaativi syntymämaasi,vain orjalle kova on kohtalon ies,siks seiso kuin myrskyssä paasi!Ja vaikkapa vihdoin sa sortuisitkin,niin sortuos säilien kärkiä pitkin —myö kalliista henkesi, nuori mies,hyvin kaadut, jos kalpa sun kaasi!

Myö kalliista henkesi, nuori mies,kun kuolema ylläsi häilyy,kun ympäri suitsevi surman lies,vain pelkuri pettää ja säilyy!Kenties väkivalta on voittava kerta,mut totta täss' ensin on vuotava verta —myö kalliista henkesi, nuori mies,vain kerran sun päiväsi päilyy!

1899.

Kansa kalliolla.

Tää kansa vakavanha on kuin kallio. Sen kalliolle Luoja loi, se elää ja se kuolla voi eest' esivallan, ruhtinaan ja isiensä maan.

Tää kansa myrskyt seisovi kuin kallio. Sen onni vain on tyyni työ, se ennen pettuleipää syö maan vapaan, vaikka hallaisan, kuin vehnää vierahan.

Tää kansa tunkee syvyyteen kuin kallio. Sill' on vain yksi, yksi maa tää kansa kieltään rakastaa ja lakejaan ja laulujaan ja isäin muistojaan.

Tää kansa katsoo ylöspäin kuin kallio. Se pyrkii päivään, valohon, sen valta valtaa hengen on, ei valtaa tykkein tuiskuvain, ei miesten miljoonain.

Tää kansa syntyi vapahaks kuin kallio. Se seisoo pohjan lumessa kuin valon rintavartia, se talvitöissä taistelee tai kaatuu paikalleen.

Tää kansa voidaan musertaa kuin kallio. Se voidaan pirstaks pilkkoa ja voittaa väkivoimalla, mut sentään juurta kallion sen pienin pirsta on.

1899.

Vapaa sana.

Sen näön ijät kaiket muistan ma: Ylhäällä ikkunassa vanha herra, yö musta, katu täynnä kansoa.

Pää päässä kiini siinä seisottiin ja tuijotettiin tummaan varjovyöhön, ei toistaan tunnettu, mut tunnettiin, yks veri kuinka virtas sydämiin, kun sanat kaunihit ne kaikui yöhön:

"Voi paljon voima. Se voipi sortaa maat, kansat, kaupungit, kylät, puut, voi naiset raiskata, miehet murtaa ja tuskan huudoilta tuketa suut, mut viel' ei syntynyt sitä miestä ja synny ei alla taivahan, ken ihmis-aatteen voi vangiks piestä, sen mailman valloista suurimman."

Kävi humaus kansassa kuin suuri tuuli, yön kauhu väistyi, orjan kahleet katkes ja toivo tuikahti kuin tulen patsas, mi kansat johdattaapi halki korven.


Back to IndexNext